terug naar nieuwsoverzicht

eerste kunstwerk markeert dreven en driften in de maashorst

Kunst maakt een uniek stukje cultuurgeschiedenis in natuurgebied De Maashorst weer zichtbaar. De schaap-scheer-speel-kraal van Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens (KCCM) is het eerste kunstwerk van een serie van acht werken die de oude dreven in natuurgebied De Maashorst markeren. Zaterdag 17 juni wordt de schaap-scheer-speel-kraal voor het eerst officieel in gebruik genomen.

Foto: de schaap-scheer-speel-praal van KCCM

dreven en driften

De dreven en driften zijn dé cultuurhistorische verbinding tussen natuurgebied De Maashorst en omliggende steden en dorpen. In de vroegere jaren een herkenbaar patroon van rechte paden (dreven) en kronkelige zandpaden (driften) waarover de herder zijn schapen dreef richting de heide. De acht kunstwerken in het gebied geven deze oerlijnen een sterkere betekenis door de eeuwenoude verbinding tussen mens, dier en natuur expliciet te maken.

schaap-scheer-speel-kraal

In natuurgebied De Maashorst scheert de herder een aantal keer per jaar zijn kudde schapen. De rest van het jaar is de scheerplek niet in gebruik. Het kunstenaarsduo Krijn en Cathelijne ontwierpen daarom de schaap-scheer-speel-kraal: een scheerplek en speeltuin voor kinderen ineen. Met dit kunstwerk leggen Krijn en Cathelijne een verbinding tussen mens, dier en natuur. Zaterdag 17 juni wordt de schaap-scheer-speel-kraal voor het eerst officieel in gebruik genomen tijdens het schaapscheerfeest op landgoed ’t Nabbegat in Zeeland.

rol bkkc

Stichting Maashorst In Uitvoering (SMIU) gaf bkkc de opdracht om een voorstel te schrijven voor kunsttoepassingen in natuurgebied De Maashorst en vroeg bkkc kunstenaars voor te dragen. Uit de selectie is KCCM gekozen. Daarnaast is bkkc extern lid van het kernteam ruimtelijke kwaliteit Meer Maashorst, waarin betrokken gemeenten en de provincie samenwerken. Het kernteam begeleidt, inspireert en bewaakt de kwaliteit en haalbaarheid en uitvoering van het project. Het project Meer Maashorst maakt onderdeel uit van het provinciaal programma Landschappen van Allure, waarbij behoud van het landschap voor de toekomst het uitgangspunt is.

meer weten over dit project? neem contact op met netty van de kamp

013 7508426n.vandekamp@bkkc.nl

meer informatie over dit project