terug naar nieuwsoverzicht

1e Biënnale Kunst in de Heilige Driehoek

De 1e Biënnale Kunst in de Heilige Driehoek verbindt hedendaagse kunst met het religieus en cultuurhistorisch erfgoed in een bijzonder gebied in Oosterhout: De Heilige Driehoek. Doel is het gebied te ontwikkelen tot een internationaal centrum van hedendaagse, religieus geïnspireerde kunst, waar in samenwerking met de drie kloosters, kunstacademies, conservatoria, scholen en musea alle ruimte is voor experiment, vernieuwing en educatie. De 1e Biënnale Kunst in de Heilige Driehoek vindt plaats van 16 september tot en met 22 oktober 2017. Het project ontving een bijdrage uit het impulsgeldenprogramma.

Wat de biënnale in de Heilige Driehoek uniek maakt is de combinatie van locatie en programmering. Hoe dat zit? De biënnale vindt plaats in de Heilige Driehoek in Oosterhout. Dat is een aaneengesloten gebied met als kern drie aan elkaar grenzende kloostercomplexen: Sint-Catharinadal, de Onze Lieve Vrouwe Abdij en de Sint-Paulusabdij. Daarnaast is de 1e Biënnale Kunst in de Heilige Driehoek de enige grootschalige hedendaagse kunstbiënnale in Europa die kunst en religie nadrukkelijk als uitgangspunt neemt.

vernieuwing

De ambitie van de biënnale is de kunstzinnige tradities van de drie kloosters, die excelleerden in architectuur, schilderkunst, het restaureren van handschriften, boeken, wandtapijten en kunstnijverheid, te verbinden met vernieuwing. De biënnale wordt in 2017 voor het eerst georganiseerd en keert tweejaarlijks terug. Op het programma vind je exposities van hedendaagse kunst, artist in residences, workshops, masterclasses, concerten, rondleidingen, een educatief programma en heel veel meer. Een internationaal gerenommeerde curator stelt het programma samen. In 2017 is dat Guus van den Hout. Hij heeft een relevant internationaal netwerk, veel ervaring én is afkomstig uit Oosterhout.

op vlieghoogte

Het project kreeg een bijdrage uit het impulsgeldenprogramma. De adviescommissie impulsgelden schreef: "Dit omvangrijke project geeft ruimte aan nieuw opdrachtgeverschap en gebiedsontwikkeling. Daarnaast draagt het bij aan de zichtbaarheid van kunst en cultuurhistorisch erfgoed in Brabant."

Een grote opsteker voor het project is ook een bijdrage van €120.000,- uit de Regeling Opdrachtgeverschap van het Mondriaanfonds. Die volgde na een bijdrage uit de impulsgelden. We zien vaker dat een bijdrage uit de impulsgelden een ander fonds over de streep trekt. Uit de toekenning spreekt veel waardering van het Mondriaanfonds voor de artistieke kwaliteit van de biënnale.

het impulsgeldenprogramma maakt mogelijk

De Biënnale Kunst in de Heilige Driehoek is een mooi voorbeeld van de veelzijdigheid aan mogelijkheden die het impulsgeldenprogramma biedt. Meer inspiratie en voorbeelden vind je in de brochure 'impulsgeldenprogramma 2017-2018', die eerder dit jaar verscheen:
 
 

weten welke vorm van financiering geschikt is voor jouw project? neem contact op met luc begas

013 - 7508433l.begas@bkkc.nl

1e Biennale Kunst in de Heilige Driehoek 16 september tot en met 22 oktober 2017