terug naar nieuwsoverzicht

makers uitgelicht | moyra besjes en natasja lauwers

Op dezelfde dag toelating doen. Allebei dezelfde benadering op design hebben. En samen afstuderen in 2015. Moyra Besjes en Natasja Lauwers wisten het zeker: dit zijn goede ingrediƫnten voor een samenwerking. Twee jaar verder en vele opdrachten rijker gaat bkkc met de twee ontwerpers in gesprek. Over hun werk, over het curatorschap van de expositie Brabant Wunderkammer bij bkkc en hoe ze naar de toekomst kijken.

by aaaa

“Als heel vanzelfsprekend zijn we na ons afstuderen aan de Academy for Art Communication and Design (ArtCoDe, Fontys Hogeschool voor de Kunsten) samen verder gegaan”, vertelt Moyra. Natasja gaat verder: “Tijdens de opleiding werkten we al veel samen, we keken op dezelfde manier naar design en zo ontstond ons design, onderzoek- en ontwerpbureau by aaaa”. Moyra: “In ons werk kijken we kritisch naar de maatschappij. We denken verder en vertalen deze achterliggende gedachte naar beeld.”

brabant wunderkammer

“De afgelopen twee jaar zijn we gegroeid door de opdrachten die we kregen”, vertelt Natasja. “De opdrachten worden groter, wat zorgt voor nieuwe uitdagingen en groei.” Moyra: “Het curatorschap van de expositie Brabant Wunderkammer in samenwerking met bkkc is ook een nieuwe uitdaging voor ons. Daarvoor hebben we ons inhoudelijk verdiept in ‘De Stijl’ en een duidelijke eigen visie geformuleerd als leidraad in het proces.”

eigen visie

“We wisten precies wat we wilden, namelijk de gedachtegang van ‘De Stijl’ laten zien. Niet letterlijk, we laten zien hoe het pionieren van toen terugkomt in het design van nu”, vertelt Natasja. Moyra: “Onze visie op de expositie heeft het makkelijk gemaakt om te communiceren met de deelnemende ontwerpers. We konden inhoudelijk kritisch zijn. We zijn dan ook trots op de hele selectie voor de expositie met o.a. Cor Unum, Floris Hovers, RENS, Sigrid Calon en Thomas Trum”, vertelt Natasja.

over 5 jaar…

”…willen we fulltime bezig zijn met by aaaa”, vertellen de dames. En we willen opdrachten blijven uitvoeren die aansluiten bij onze visie. Want onze creativiteit staat voorop, het financiĆ«le plaatje is mooi meegenomen.” Of ze tips hebben voor jonge ondernemers? Jazeker! Moyra: “Het is goed om jonge makers te motiveren om ondernemend te zijn. Deze kennis kan relevant zijn als ze voor zichzelf gaan beginnen. Ze moeten zich alleen niet laten beperken door deze kennis.” Natasja: “Jonge makers kunnen namelijk meer dan ze zelf denken. Heb vertrouwen in jezelf, dan kom je heel ver!”

opening expositie

Donderdag 14 september is de opening van de expositie Brabant Wunderkammer. Met deze expositie wordt de gunstige humuslaag voor het huidige design zichtbaar gemaakt. Dit omdat 2017 het themajaar Van Mondriaan tot Dutch Design is. Wil jij bij de opening aanwezig zijn? Meld je dan aan!

meer informatie over de expositie? neem contact op met frederiek dijkstra

meer weten over de expositie?