terug naar projectoverzicht

expo | murals

project - kennis & dialoog

Uit 65 ingezonden voorstellen voor de expositie Atelier Murals zijn 8 ontwerpen van de kunstenaars Rogier Arents, Lotte Dirks, Robin Gerris, Ingrid Greijn, Dorothé Jehoel, Lisetteh, Davor Subaric en het duo Thomas Bevelander/Jurgen Wiegeraad geselecteerd. Zij gaan vanaf 16 maart aan de slag in het ‘werkatelier’ van bkkc. Naast de geselecteerde kunstenaars maakt Jolande Traa op uitnodiging een installatie in onze etalage.

afbeelding: Thomas Bevelander/Jurgen Wiegeraad - trash to treasure
fotograaf: Ralph Roelse

Kom eens langs om te kijken hoe de kunstenaars vorderen en de expo tot stand komt! #work in progress

Op donderdag 7 april tussen 17.00 en 19.00 uur worden de resultaten van Atelier Murals feestelijk gepresenteerd. De werken zijn daarna nog te bekijken t/m zondag 1 mei.

Deelnemers

De expositie laat werk zien van: Rogier Arents, Lotte Dirks, Robin Gerris, Ingrid Greijn, Dorothé Jehoel, Lisetteh, Davor Subaric, het duo Thomas Bevelander/Jurgen Wiegeraad en Jolande Traa.

Rogier Arents

Gefascineerd door de wetenschap en de betekenis van het beeld binnen wetenschappelijke disciplines ontwikkelde Rogier Arents (Gouda, 1987) een grote verscheidenheid aan projecten. Hij is volop bezig met grafisch en interactief onderzoek naar nieuwe digitale technieken gericht op innovatieve visualisatie methoden. Rogier studeerde in 2012 af aan de afdeling Man and Well Being van de Design Academie Eindhoven en exposeerde o.a. in China, Japan en Slovenië.

zijn werk tijdens atelier murals
Het werk van Rogier is te zien op de lange wand in de expositieruimte waarvan de basis, op zijn verzoek, met schoolbordverf zwart is gemaakt. Hij gaat met spatlijnen een compositie maken, die steeds opnieuw kan worden aangepast tot er een ontwerp is ontstaan waarover hij tevreden is.

Lotte Dirks

Zij studeerde aan St. Joost, de Academie voor Schone Kunsten en startte als freelance illustrator en graficus. Inmiddels heeft zij haar eigen atelier Greenhouse in Eindhoven, waar de ideeën ontstaan voor haar kleurrijke ontwerpen. Dat zij een passie heeft voor planten en tuinieren is duidelijk te zien in haar ontwerpen voor o.a. illustraties en wallpapers. Lotte Dirks werkte voor diverse magazines (o.a. Flow magazine, CJP magazine, Jamie Magazine) en projecten ( bv. Kunstkwartier, VPRO dorst, KOP Breda) en heeft een eigen webshop.

haar werk tijdens atelier murals
Lotte gaat haar werk realiseren op 3 wanden bij de personeels-/zij-ingang. Als experiment gaat zij direct op de wand sjabloneren, een methode die zij nog niet eerder toegepast heeft.

Robin Gerris 

Robin Gerris (Bergen op Zoom, 1988) volgde de opleiding tot leraar Beeldende Kunst en Vormgeving en ontwikkelde zich ook als kunstenaar. Gebruikmakend van gevonden beeldmateriaal heeft zijn werk tot doel een visueel hulpmiddel te creëeren voor bezinning en persoonlijke reflectie. Robin laat de kijker nadenken over het verleden van een object. Hij biedt ruimte om te reflecteren over het eigen verleden; om zijn/haar eigen verhaal te zoeken in het beeld.Hij werd genomineerd voor zowel de Jacques de Leeuwprijs al de Leon XIII prijs. Zijn werk is vanaf maart ook te zien bij Majke Hüsstege Projects in Den Bosch.

zijn werk tijdens atelier murals
Het werk van Robin bestaat uit een mix van een mix van reliëfs/fotodruk/schilderingen, waarbij hij gebruik maakt van hedendaagse technieken. De fototransfer wordt op een bijzondere manier op de muur geplaatst; het wordt printen, plakken, schuren en bouwen.

Ingrid Greijn

Zij behaalde haar bachelor aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. De tekeningen, installaties en performances van Ingrid Greijn (Rotterdam, 1964) kenmerken zich door het uitzonderlijk inzoomen op details, herhaling en het ontwikkelen van patronen. Ingrid is winnaar van de Beeldend Gesproken Kunstprijs 2014 Amsterdam. 

haar werk tijdens atelier murals
Als onderdeel van de serie Documented Tracks maakt Ingrid met behulp van een grafisch lijnenspel haar werk. Het wordt een neerslag van haar hardlooproute in Tilburg tussen 21 en 25 maart a.s. Zij gebruik beeldmateriaal van deze route om de muurtekening op te bouwen en heeft daarvoor de hele losstaande wand ter beschikking.

Dorothé Jehoel

Zij rondde de opleiding af aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch. Het uitdrukkingsvolle werk van beeldhouwster Dorothé Jehoel (Drunen, 1950) is op diverse plaatsen opvallend in de openbare ruimte in Nederland te vinden. Het grote plastiek voor de publieke ruimte maakt een belangrijk deel uit van haar werk. Toch streeft ze ook in haar kleinere werk dezelfde dynamiek en luchtigheid na. Het recente werk roept associaties op met microben, plantaardige groeivormen en fantasiewezens.

haar werk tijdens atelier murals
Zij componeert in het platte vlak, met vormen uit haar eigen virtuele 'beeldenbank’, omgevingen, waarin deze vormen context, kleur en licht krijgen. Voor haar werk is de kopse wand van onze filmruimte beschikbaar. Dorothé gaat tot een monumentaal werk komen door haar ontwerp op zeer grote maat te printen.

Lisetteh

De tekeningen, collages, assemblages, etsen en installaties van Lisetteh zijn experimenten in beweging. Het werk ontstaat vooral spontaan en biedt de kijker een open einde. De toeschouwer wordt geconfronteerd met een zekere mate van absurdisme en contrasterende elementen, macaber en komisch. Zij geeft materiaal een tweede kans en creëert een dynamische en flexibele wereld.

haar werk tijdens atelier murals
In dit project worden door Lisetteh gebruikte materialen zoals tekeningen, etsen en foto’s of delen van schilderingen verwerkt. Daarmee creëert zij een landschap, ruimte. Zij werkt haar composities uit op de grond, waarna het uiteindelijke ontwerp op de wand tegenover de receptie wordt bevestigd.

Davor Subaric

Studeerde af aan St. Joost, te Den Bosch. Het huidige werk van Davor Subaric (Ede, 1982) omvat voornamelijk monumentale houtskooltekeningen die zijn engagement als mens/kunstenaar reflecteren. Dit engagement komt voort uit zijn bewustzijn over de staat waarin de wereld verkeerd; een scala aan dreigende rampen. De tekeningen die hij maakt, worden samengesteld uit de groeiende beeldverzameling sinds zijn jeugd. Politieke en maatschappelijke onderwerpen vormen de basis van het werk.

zijn werk tijdens atelier murals
Davor gaat zijn werk realiseren in de trappenhal van ons gebouw. Hij gaat tekenen en schilderen, waarschijnlijk met Oost-Indische inkt, en maakt hierbij gebruik van ouderwetse technieken.

Duo Thomas Bevelander/Jurgen Wiegeraad

Thomas Bevelander (1988) en Jurgen Wiegeraad (1988) studeerden in 2013 af aan St. Joost, Breda. Thomas en Jurgen startten in 2013 een grafisch ontwerp studio, gevestigd in Breda. Als ontwerpers zijn zij gefascineerd door de traditie van het wildplakken. Ze willen de (toevallige) schoonheid van deze collages van de straat vertalen naar een ontwerp dat zich leent voor de museale context.

hun werk tijdens atelier murals
Thomas & Jurgen hebben verschillende posters uit het straatbeeld ontdaan van hun informatie en betekenis. Deze posters vormen samen een compositie die refereert aan de dynamische beeldtaal van de straat. De verschillende lagen, de steeds veranderende composities en het rauwe karakter van het wildplakken staan hierin centraal. Zij gebruiken hiervoor de wand van de filmcabine en tonen in de cabine een filmpje.

Alle 65 aanmeldingen zichtbaar

Er is dan nog 1 wand beschikbaar en wel de lange wand richting personeelsingang. Daar is een aantal aanmeldingen met tekst én afbeelding te zien. Zo kan de bezoeker zelf een keuze maken.
 

Jolande Traa

Jolande Traa (1968, Den Bosch) studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Aansluitend volgde zij de 2e fase opleiding ‘Ateliers Arnhem’. Zij woont en werkt in Vught. Zij ontving startstipendia en een werkbeurs van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. Haar installaties gaan een wisselwerking aan met bijzondere aspecten van een locatie en nodigen de toeschouwer uit om even ‘stil te staan’ bij de vanzelfsprekendheden en mechanismen van het kijken. Haar werk is een verslag van het onderzoek naar de waarneming en beleving van ruimte, landschap en natuur. Jolande nam deel aan diverse exposities en projecten en voerde werken uit in opdracht voor onder meer de Rijksgebouwendienst en gemeente Veghel.

haar werk tijdens murals
Jolande werkt, op uitnodiging, in de zogenaamde etalage aan een installatie tijdens Atelier Murals. De ‘ruimtelijke tekeningen’, vaak van kwetsbare materialen zoals draad en papier, ‘vinden plaats’ op een plek en vlijen zich in de architectuur. Dit keer worden ruim 60 draden met turkoois accenten beschilderd en als een glooiende boog naar de wand toe opgehangen. Het vormt een veranderlijk lijnenspel.

openingstijden

De expositie is te bekijken tot en met zondag 1 mei van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur en in het weekend van 13:00 tot 17:00 uur. Let op! We zijn gesloten op 27 april.

Lees hier het blog van Atty Bax over atelier murals

Meer weten over de expo? neem contact op met Atty Bax

013 7508448a.bax@bkkc.nl