home > projecten > Uitgeschreven ruimte

projecten

Uitgeschreven ruimte

Iedereen kent ze, gedichten op de muren. bkkc stelde zeven schrijvers en zeven kunstenaars de vraag: wat gebeurt er jullie vanaf het allereerste begin samenwerken aan een kunstwerk voor de openbare ruimte? Dat niet de een de ander volgt? Daar moet meer uitkomen dan een gedicht op een muur. De zeven duo’s kregen de opdracht om werken te maken voor specifieke plekken in het publieke domein, binnen en buiten. De resultaten van deze bijzondere samenwerkingen worden getoond in en om het gebouw van bkkc tijdens de expositie 'Uitgeschreven ruimte | Literatuur en beeldende kunst in het publieke domein' van donderdag 18 oktober tot en met zondag 27 januari 2013. Opening op donderdag 18 oktober om 17.00 uur.

bkkc wil met dit project laten zien dat het materiaal van schrijvers zich niet beperkt tot computer, papier en pen en dat kunstenaars anders kijken als ze met een schrijver werken. Wat is de rol van taal in het publieke domein? Welke betekenislaag wordt aan de openbare ruimte toegevoegd als er niet alleen te zien, maar ook te lezen is?

bkkc voor makers, overheden, organisaties en bedrijven

Voor schrijvers, voor kunstenaars, én voor makers in alle andere disciplines zijn dit interessante vragen. Maar ook voor overheden, die stadsdichters benoemen en kunstopdrachten uitschrijven. En voor organisaties en bedrijven, die we willen laten zien hoe aan ruimte toegevoegde taal iets met de mensen kan doen. bkkc geeft met dit project de eerste antwoorden.

publicatie

Onderdeel van het project is de publicatie die wordt uitgebracht. Met daarin de uitgewerkte kunstopdrachten van de zeven duo's, een essay over het onderwerp, de voorlopige uitkomsten van het onderzoek en veel beeldmateriaal. De publicatie wordt gepresenteerd tijdens het symposium 'De Waarde van Cultuur' op 1 november.

mondriaanfonds en letterenfonds

Voor dit project heeft bkkc contact gezocht met Mondriaanfonds en Letterenfonds. Deze fondsen leveren naast een financiële bijdrage in de toekomst ook een inhoudelijke bijdrage. Het onderzoek naar samenwerking tussen schrijvers en kunstenaars is interessant genoeg om na de eerste inzichten die deze samenwerkingen oplevert het project een vervolg te geven.programma

In de maanden dat de expositie te zien is, vinden twee activiteiten plaats die (in)direct verbonden zijn aan het project.

Op zaterdag 27 oktober is bkkc van 17.00 tot 23.00 uur geopend tijdens de Cultuurnacht Tilburg. Op het programma leest Hanneke Hendrix voor uit haar in september verschenen debuutroman De Verjaardagen - mét signeersessie! En Peter Verhelst leest voor uit eigen werk. Beide schrijvers doen mee aan het project.

Op donderdag 1 november organiseert bkkc het symposium 'De Waarde van Cultuur' in 1931 | Congrescentrum Brabanthallen Den Bosch, waar de publicatie over het project gespresenteerd zal worden. Tijdens het symposium wordt op verschillende manieren de mogelijke waardes van van cultuur onder de loep gelegd. De economische waarde, maar ook sociale, identiteitsvormende en innovatieve waarde. Ook literatuur in de openbare ruimte kent een plaats tijdens het symposium.

meer informatie

>lees meer over de expositie, de werken en de duo's
>lees meer over de Cultuurnacht Tilburg

>lees meer over het symposium 'De Waarde van Cultuur'

U heeft een oude versie van Adobe's Flash Player. Download de nieuwste Flash Player .

Agenda

18 oktober 2012 17:00 | bkkc, Tilburg

opening expositie uitgeschreven ruimte

literatuur en beeldende kunst in het publieke domein.
27 oktober 2012 19:30 | bkkc, Tilburg

Cultuurnacht Tilburg bij bkkc

Er is vanalles te doen bij bkkc tijdens de cultuurnacht op 27 oktober: muziek, lezingen en meer.
01 november 2012 10:00 | 1931 | congrescentrum brabanthallen

symposium: de waarde van cultuur

Een sterk en vol programma toont op 1 november in Den Bosch de waarde van kunst en cultuur.

Nieuws

27 september 2012

Opening expositie Uitgeschreven ruimte

Meer dan een gedicht op de muur.
10 oktober 2012

oproep aan de bevolking van tilburg

Komt allen naar de Wasknijper klokkentoren bij centraal station Tilburg op donderdag 18 oktober om 17.30 uur!
24 augustus 2012

uitgeschreven ruimte

Literatuur en beeldende kunst in het publieke domein.

tags

bkkc brabants kenniscentrum kunst en cultuur
postbus 72
5000 ab Tilburg
tel +31 (0)13 7508400
fax +31 (0)13 7508499
mail info@bkkc.nl
BKKC