terug naar overzicht

symposium | archief voor de toekomst

bkkc onderzoekt de problematiek rondom beheer en behoud van werk van hedendaagse beeldend kunstenaars. Tijdens dit symposium delen we de resultaten.

‘Jacobus Kloppenburg in zijn atelier aan de Lauriergracht te Amsterdam’ (1986) foto: Oscar van Alphen / Nederlands Fotomuseum

In het project Archief voor de Toekomst onderzoekt bkkc samen met de Verbeke Foundation de problematiek rondom het behoud en beheer van werken en archieven van hedendaagse beeldend kunstenaars, specifiek in relatie tot hun nalatenschap. Na vier tentoonstellingen en een onderzoek wordt de opgedane kennis gedeeld tijdens dit symposium in Museum de Pont, mede aan de hand van en middels een e-publicatie met handreikingen voor beheer en behoud.

Mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en de Janivo Stichting.

Kijk hier voor meer infomatie over de sprekers. Tijdens het symposium wordt een publicatie naar aanleiding van het onderzoek gepresenteerd. Dit ebook is een handreiking voor kunstenaars en nabestaanden bij het beheer en behoud van een kunstnalatenschap. Op zondag 6 september wordt de publicatie gelanceerd, tot die tijd is het met korting verkrijgbaar in de voorverkoop.
 
 
programma
10.00 uur deuren open
10.30 uur welkom door Hendrik Driessen (Museum de Pont, Tilburg)
10.45 uur introductie door dagvoorzitter Rick Vercauteren (directeur Museum van Bommel van Dam, Venlo)
10.55 uur Paulien 't Hoen (coördinator Stichting Behoud Moderne Kunst, SBMK)
11.20 uur Bart De Baere (directeur M HKA, Antwerpen)
11.50 uur Pauze, koffie en thee
12.10 uur Michiel van Bakel (beeldend kunstenaar, namens Stichting Beheer Kunstwerken Gerrit van Bakel)
12.35 uur Louis Baltussen (senior medewerker behoud en beheer van het Van Abbemuseum) en Roman Koot (hoofd Publiekszaken en hoofdconservator Bibliotheek en Buitenlandse Kunst van de Rijksdienst voor Kunsthistorische Documentatie, Den Haag)
13.15 uur lunch bij PARK, nabij Museum de Pont
14.00 uur bezoek aan tentoonstelling PARK en/of tentoonstelling De Pont
14:30 uur Sanne van Bellingen (Packed VZW, Expertisecentrum Digitaal Erfgoed), Hélene Vandenberghe (kunsthistorica, namens de Estate Philippe Vandenberg, Brussel) en Stella Lohaus (namens de Bernd Lohaus Stichting, Antwerpen)
15:30 uur presentatie e-book door Bas Veldhuizen (projectleider Archief voor de Toekomst, bkkc)
16.05 uur slotwoord
16:20 uur borrel