terug naar overzicht

bkkc connects | gevonden voorwerpen

Al eeuwenlang kopiëren, verwijzen, ontlenen, citeren en parodiëren kunstenaars in hun werk. Tijdens deze bkkc connects staat het werken met bestaand (beeld) materiaal en gevonden voorwerpen centraal. Drie sprekers belichten dit vanuit verschillende invalshoeken. 

afbeelding: Tom Liekens, lust for life

Vanuit het kunsthistorisch perspectief, de juridische kant van het verhaal en de visie en werkwijze van een kunstenaar. Wat is de grens tussen eigen werk en plagiaat? Wanneer zijn we uniciteit zo belangrijk gaan vinden? En wat betekent het voor kunstenaars dat het auteursrecht bepaalt wat wel en niet mag?

sprekers

Yvonne Vetjens – Kunst en recht, dat zijn de twee zaken waar Yvonne Vetjens voor werkt. Ze heeft een achtergrond in de kunstgeschiedenis en schilderkunst en is sinds 2011 werkzaam in de culturele sector met haar bedrijf Illumia Art. Sinds 2015 werkt Yvonne als juridisch medewerker bij Dohmen advocaten in Tilburg, een kantoor dat zich inzet voor ondernemers die vragen hebben op het gebied van Intellectuele Eigendom (waaronder auteursrecht).
Meer info over Dohmen Advocaten

Tom Liekens woont en werkt in Antwerpen, maakt eigenzinnig werk met een eigen beeldtaal. In zijn monumentale schilderijen en collages zien we vaak natuur in haar kunstmatige vorm, zoals we die bijvoorbeeld kennen uit dierentuinen en natuurhistorische musea. Of de manier waarop landschappen en dieren werden voorgesteld doorheen de kunstgeschiedenis, in sprookjes of in films. Zijn werk is doorspekt met citaten uit de kunst en de cultuurgeschiedenis.

Rebecca Nelemans is kunsthistoricus, tentoonstellingsmaker en gespreksleider. Zij leidde van 2011 t/m 2015 interviews met kunstenaars in Museum de Pont in Tilburg. Ze schrijft over kunst en design, was directeur van diverse kunstuitlenen, werkte o.a. voor Museum de Beyerd in Breda, het Van Goghhuis in Zundert, Van Gogh Brabant, het Breda’s Museum en het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Rebecca heeft een brede kijk op hedendaagse kunst in historisch perspectief. Tijdens haar lezing gaat ze in op voorbeelden uit de kunstgeschiedenis en hedendaagse kunst over het hergebruiken van beeld.

Een ochtend vol inspirerende voorbeelden en een inhoudelijke discussie die aansluiten bij de dubbel-expositie Gevonden Voorwerpen in samenwerking met de Bibliotheek Midden Brabant en Kunstbalie. Aansluitend kun je napraten onder het genot van een kop soep!


aanmelden

bkkc connects

Elke maand organiseren we een laagdrempelig (lunch)programma rondom uiteenlopende thema’s. We doen het voor het culturele veld in Brabant en daarbuiten met als doelen kennis en inspiratie opdoen, ervaring delen en ideeën bespreken. Een greep uit de onderwerpen die er op het programma hebben gestaan: storytelling, de brabant cloud, medezeggenschap, financiering, marketing in cultuur en meer.