terug naar overzicht

opening dubbel-expositie: gevonden voorwerpen

Veel kunstenaars laten zich inspireren door gevonden voorwerpen en oude foto’s en tijdschriften. Herinneringen aan vervlogen tijden, tekens van levens, fascinerend! Wat gebeurt er met een beeld als je dit in een andere context plaatst? Wat zegt een collectie over verzamelen? Wat bewaren we en wat gooien we weg?

Afbeelding: gedeelte uit 'Not Yet Titled'- Chantal Rens


Tessa van Helden, studente Fontys DBKV, plaatste het werken met bestaand beeldmateriaal en gevonden voorwerpen in een bredere kunsthistorische context. Het resultaat is een dubbel-expositie op twee locaties.

dubbel-expositie

Bij bkkc wordt werk van Paul Bogaers, Robin Gerris, Tessa van Helden en Chantal Rens getoond. De thematiek speelt in op de vragen omtrent collecties, context en het werken met bestaand beeldmateriaal.

Voor de expositie in de Bibliotheek Tilburg Centrum doken de kunstenaars in de collecties van Regionaal Archief Tilburg, Stadmuseum Tilburg en de Bibliotheek Midden-Brabant. In de expositie in de bibliotheek vind je items en beelden terug uit deze collecties, die door de kunstenaars in een heel andere context zijn geplaatst. Paul Bogaers fungeert binnen deze tentoonstelling als gastcurator over de collectie van de bibliotheek.

Het project heeft een educatief programma voor het voortgezet onderwijs en voor studenten ABV van Fontys, verzorgd door Kunstbalie.

Speciale opening met lezing Erik Kessels

Erik Kessels is medeoprichter en creatief directeur van het Amsterdamse communicatiebureau KesselsKramer. De lezing gaat over zijn fascinatie voor het werken met bestaand beeldmateriaal. Meer info

Aansluitend volgt de opening van de expositie bij bkkc, waarna vanaf 15.30 uur de opening van de expositie (+ borrel) bij de Bibliotheek Tilburg Centrum is.
Beide zijn gratis toegankelijk, aanmelden is niet nodig.
 

samenwerking LocHal partners

Gevonden voorwerpen is het eerste samenwerkingsproject tussen bkkc, Kunstbalie en de Bibliotheek Midden-Brabant. Deze organisaties zijn vanaf 2018 samen gevestigd in de Tilburgse LocHal: het nieuwe knooppunt van kennis, cultuur en ondernemerschap.

Het Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum haakten specifiek voor dit project aan.

Meer info

Meer info over de dubbel-expositie, de kunstenaars en de betrokkenen vind je hier

programma
14.00 - 15.00 uur Lezing Erik Kessels (uitverkocht)
15.00 - 15.15 uur opening expositie bij bkkc door Erik Kessels, Tessa van Helden en Atty Bax
gratis toegang, aanmelden niet nodig.
15.30 - 17.00 uur opening expositie bij de Bibliotheek Tilburg Centrum door Peter Kok
aansluitend borrel
gratis toegang, aanmelden niet nodig.