terug naar nieuwsoverzicht

ideeënprijsvraag energy meets the arts, verbeelding en verleiding in de energietransitie

In 2050 heeft de energietransitie ons landschap en onze leefomgeving veranderd. bkkc wil de kansen en de impact laten zien die creatieve en artistieke professionals hebben op de ontwikkelingen in de energietransitie. Daarom roepen we kunstenaars, ontwerpers, (landschaps)-architecten en multidisciplinaire teams op om inspirerende ideeën in te dienen die een artistieke kwaliteit toevoegen aan de energietransitie waarin verbeelding een cruciale rol speelt.

Afbeelding: Transformatielandschap bij Logistiek Park Moerdijk / Studio Marco Vermeulen

droom of werkelijkheid

In de Brabantse samenleving van 2050 zijn er geen fossiele brandstoffen meer. We hebben alleen duurzame energie en het is een samenleving waarin afval niet meer bestaat. Ook de manier waarop wij wonen is in 2050 drastisch veranderd. Energieneutraal is voor elke plek in Brabant de norm en niet de uitzondering. We verplaatsen ons met een elektrische fiets of auto en zonneparken en windmolens transformeren het stedelijke en rurale landschap. Is dit droom of werkelijkheid?

reglement ideeënprijsvraag  

inspiratie

We inspireren je graag! Bijvoorbeeld met de publicatie van ECN. Daarin breekt ECN samen met landschapsarchitecten van de WUR een lans voor het tijdig nadenken over het creëren van energielandschappen in plaats van het inpassen van hernieuwbare energietechnologie. De publicatie Energie & Ruimte - een nationaal perspectief HR schetst een mogelijk antwoord op wat duurzaam opwekken van energie voor ons landschap betekent en laat zien welke keuzes er voorliggen. Het septembernummer van Blauwe Kamer gaat deels over energietransitie en ontwerpbeelden en ook het beleid van Provincie Noord-Brabant op energie is interessant om te lezen.

wat heb jij eraan?

We verwachten van jou een eerste idee, geen uitgewerkt ontwerp. Dat komt als je de prijs hebt gewonnen. Je krijgt dan financiële middelen voor het uitvoeren van je ontwerp en uiteraard word je daarvoor betaald. bkkc helpt je in de ontwerpfase bij het vinden van goede partners in de energiesector, een locatie en financiering voor de uitvoering.

oproep

Dien je ideeën die een artistieke kwaliteit toevoegen aan de energietransitie in tot en met woensdag 20 december. De voorstellen moeten kansrijk zijn om tot concrete projecten uitgewerkt te worden. Je ideeën en het deelnameformulier stuur je naar onderstaand mailadres o.v.v. prijsvraag Energy meets the Arts.

deelnameformulier

meer weten over de ideeënprijsvraag? neem contact op met hermelinde van xanten of netty van de kamp