terug naar nieuwsoverzicht

Connectie en collectie

'Jump! roept de visie op in personen te denken en persoonlijkheden.' Edwin Jacobs houdt bij opening van Expo Jump! een bevlogen openingstoespraak. 

foto: Hanneke van Oostaijen

Afgelopen donderdag werd de expo Jump! geopend. Galeriehouders Majke Hüsstege (Den Bosch), Jan van Hoof (Den Bosch), Ingrid Luycks (Tilburg) en Petra Cardinaal (galerie Pennings Eindhoven) bieden, samen met bkkc, acht talentvolle kunstenaars een steun in de rug om een plek te veroveren in het kunstcircuit. Binnen dit talentontwikkelingstraject krijgen de kunstenaars cursussen en trainingen en de galeries stellen hun kennis en netwerk ter beschikking. Jump! markeert de start van dit unieke samenwerkingstraject.

Uniek, dat vindt ook Edwin Jacobs (directeur Centraal Museum Utrecht). 'Ik maak een buiging voor een gesofisticeerde manier van ‘fuck you we zoeken het zelf wel uit’ en eigen vindingrijkheid om echt iets nieuws te willen uitvinden. Immers, de kunstwereld is behoudender dan u zou denken.'

over de schaduw heen kijken

Galerie Pennings, Eindhoven begeleidt Noortje Haegens en Wiesje Peels, Galerie Majke Hüsstege, ’s-Hertogenbosch, begeleidt Lindert Paulussen en Stijn Poelstra, Luycks Gallery, Tilburg begeleidt Matthias Schaareman en Roos Holleman; Jan van Hoof galerie, ’s-Hertogenbosch begeleidt Marthe Zink en Matijs van Kerkhof. Ze luisterden, op Roos Holleman die in het buitenland verblijft, allemaal naar de toespraak van Edwin Jacobs en wisten: we zijn iets bijzonders aan het doen. 

Edwin Jacobs: 'Via deze samenwerking wordt tevens de rol van kunstenaars geduid, en hier zit het filosofische, als humus voor verstandige en mooie dingen die de samenleving kleur en vorm geeft. Plus, werpen vier galeries zich op om over hun schaduw heen te kijken en zelf een andere rol te pakken dan de reguliere koppelaarsrol tussen kunstenaar, kunst en koper.' 

> Lees hier meer over de expo

> Lees op Mestmag.nl de hele toespraak van Edwin Jacobs

> Bekijk hier de foto's van de opening