terug naar nieuwsoverzicht

bkkc blogt: design in volle glorie

In 2016 werd er al veel over gesproken; 2017 zou hét designjaar worden. En daar is geen woord over gelogen! Dit jaar is het namelijk 100 jaar geleden dat de Nederlandse kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Alle aandacht gaat dit jaar daarom uit naar het thema ‘Van Mondriaan tot Dutch Design’. Veel Brabantse culturele instellingen maken onderdeel uit van het landelijk én internationale programma. Een prachtig moment voor Frederiek Dijkstra, adviseur architectuur en design, om de rijkdom op het gebied van design in Brabant onder de aandacht te brengen.

Foto: een creatieve werkplek in hartje Milaan

brabants dna

Je kunt wel zeggen dat design in het DNA van onze provincie zit. We hebben in Brabant de industrie, brands en opleidingen. En we hebben een breed palet aan musea, festivals en andere culturele instellingen die werken voor én met design. Het designjaar is dus bij uitstek het jaar om te laten zien wat Brabant te bieden heeft. Ook na 2017 willen dit blijven doen. Daarom zijn we, samen met Brabant C en Visit Brabant, in gesprek met de provincie om te onderzoeken op welke manier we Brabants Design blijvend zichtbaar kunnen maken.

internationale allure

Om te zien, te voelen en te beleven wat er gaande is op het vlak van nationaal en internationale design is er maar één plek waar je moet zijn in april; de Salone del Mobile in Milaan. Met eigen ogen heb ik mogen zien dat ook het Brabants design internationale allure kreeg tijdens deze beurs. Studenten en alumni van Design Academy Eindhoven presenteerden hun werk in Palazzo Clerici en ook dit jaar was ’Masterly, the Dutch in Milan’ te zien in Palazzo Francesco Turati. Een prachtig palazzo volledig in het teken van Nederlands design. In de buurt Isola bouwde Social Label een kleine werkplaats. Ter plekke lieten zij zien hoe ze in ’s-Hertogenbosch werken. En in dezelfde buurt zette Dutch Invertuals een kleurrijke en inhoudelijk sterke prestentatie neer. Bij Spazio Rossanna Orlandi, ‘the leading lady of design in Italië’, was het een kakafonie aan design. Van de kelder tot de zolder, alles was design. Met nieuw werk van Piet Hein Eek, het werk van Alissa en Nienke en Thomas Eyck liet werk van de Bredaase Alegria van der Zande zien. Als kers op de taart ontvingen Maarten Baas en Lensvelt de Milano Design Award voor beste concept tijdens de Salone!

vier design

Italië heeft Milaan als stad van mode en design; wij hebben Eindhoven als centrum van design. Maar daar houdt het niet op. Brabantbreed vinden we design, bijvoorbeeld in de Cacaofabriek in Helmond, Het Textielmuseum in Tilburg en begin juni opent in Breda het Stedelijk Museum Breda. En het feit dat twee van de drie nominaties voor de BankGiro Loterij Museumprijs van Brabantse bodem zijn, is al een mooi bewijs dat design in ons DNA zit! Breng vóór 30 april je stem uit en laat zien dat we in Brabant design vieren!
 

brabant wunderkammer

Ook bkkc maakt onderdeel uit van het ‘Mondriaan tot Dutch Design’ programma. Van september tot december is in onze expositieruimte de expositie ‘Brabant Wunderkammer’ te zien. Voor deze expositie werken we samen met Moyra Besjes en Natasja Lauwers van by-aaaa. De voorbereidingen zijn in volle gang en te volgen via Instagram.

meer informatie over design neem contact op met frederiek dijkstra