terug naar nieuwsoverzicht

instelling uitgelicht | we are public

Netflix voor kunst en cultuur. Zo omschrijft Marleen Hartjes, hoofdredacteur We Are Public Brabant het initiatief dat besloot dat het anders moet. Er is een aantal jaren flink bezuinigd maar nu komt er een tegenbeweging waarin het publiek samen kunst en cultuur mogelijk maakt. Met een lidmaatschap investeer je in de sector en kun je onbeperkt naar concerten, theaters, films, exposities en speciale events. Het initiatief, dat zich al bewezen heeft in Amsterdam en Den Haag, komt nu naar Brabant!

Drijfveer

Marleen Hartjes: “Brabant heeft namelijk veel goede kunst en mooie cultuur. Wij bieden een platform zodat de sector in Brabant zichtbaarder wordt, de zalen voller zitten en er dus meer geld gaat naar culturele instellingen en makers. Tot nu toe doen er 65 Brabantse organisaties mee zoals De Effenaar, De Pont, Chassé Theater, Verkadefabriek, de NWE Vorst en de Cacaofabriek.”

Programma

“Onze bevlogen redactie van We Are Public fungeert als een soort vriend die je bij de arm neemt en je wijst op de shows die je écht niet mag missen", gaat Marleen verder. "Hou je van muziek, maar ben je ook geïnteresseerd in kunst, dans, film, theater of literatuur? Als je weinig mensen en plekken uit die werelden kent, is het moeilijk te kiezen waar je naartoe gaat. We helpen je een keuze maken.”

Op avontuur

Maar ook per genre is er genoeg te ontdekken. Door het geselecteerde programma, zorg je ervoor dat je in plaats van je stamkroeg of het podium om de hoek te bezoeken, op avontuur gaat en nieuwe dingen ontdekt. Marleen: "We selecteren optredens van grote, maar zeker ook de kleinere culturele instellingen en nieuwe makers. We sturen je naar de Theo Maassens van de toekomst.” Zo staat theatervoorstelling Wij, varkenland van Lucas de Man op het programma, dansvoorstelling True Colors en de film The Turin Horse.

Rol bkkc

“bkkc heeft een belangrijke rol gehad in We Are Public naar Brabant halen", zegt Marleen. "We Are Public zelf wordt mogelijk gemaakt door het publiek, maar dankzij de bijdrage van de impulsgelden kan We Are Public Brabant van start gaan en hebben we de lanceringscampagne kunnen starten. Hierdoor kunnen we de cultuuroptimisten bereiken die op ontdekkingstocht willen in Tilburg, Eindhoven, Den Bosch, Breda en Helmond.”

2000 leden

We Are Public Brabant gaat alleen van start als 2000 leden meedoen. Als je lid wilt worden, doe dat dan vooral nu. Marleen: “Normaal investeer je 15 euro per maand, maar als je nu lid wordt betaal je pas vanaf 1 juni. Je kan nu dus al gratis overal naartoe. Met je pas kun je onbeperkt gaan, ook naar het geselecteerde programma in Amsterdam en Den Haag.”