terug naar nieuwsoverzicht

n65 als etalage: xylotheek opgeleverd

Om de identiteit van de N65 te versterken, adviseerde bkkc Greenport Midden Brabant om kunst en cultuur in te zetten als verbeeldende en verbindende factor. De Xylotheek naar ontwerp van kunstenaars Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens (KCCM), bewijst de waarde van dit advies. Begin november is de xylotheek opgeleverd.  

Foto: Studio_Add

xylotheek

De Xylotheek van KCCM is in co-creatie met boomkwekers rondom de N65 ontstaan. Voor het ontwerp zijn populieren, platanen en een selectie bomen van Boomkwekerij M. van den Oever & Zonen B.V. en Boomkwekerij Udenhout gebruikt. Bij de Haagse Stadszagerij zijn de bomen direct verwerkt tot planken. Hiermee was er voldoende basismateriaal beschikbaar voor de realisatie van het eerste prototype van de Xylotheek. Deze is gebouwd in de werkplaats van Tiddo de Ruiter, ontwerper en meubelmaker en sinds juni onderdeel van team KCCM voor dit project. Boomkwekerij M. van den Oever & Zonen B.V. biedt op dit moment ‘onderdak’ aan de Xylotheek.
 
‘Met het prototype van de Xylotheek hopen we een extra optie toe te kunnen voegen aan de uitspraak van Robert Smarius, hoofd kwekerij bij M. van den Oever & Zonen B.V: ‘in de boomkwekerij is een boom óf goud óf kachelhout’.’
Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens (KCCM)

inspirerende locatie

Het inzetten van de Xylotheek kan voor verschillende doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan een inspirerende vergaderruimte voor een kleine groep, een inspiratielocatie voor groenplannen of een educatieve hub met een groenquiz om kennis van groen te testen. Tijdens het ZLTO congres in Den Bosch op 14 december is de Xylotheek voor het eerst te bezichtigen.

eindpresentatie en expertmeeting

Op 21 maart 2018 organiseren bkkc, Greenport Midden Brabant en LIB de eindpresentatie van het project “De N65 als etalage, boomkwekers aan zet!”. Naast de Xylotheek van KCCM presenteren Studio Eric Klarenbeek en Maartje Dros hun ontwerp: de Absorberende Architectuur. Tevens wordt deze bijeenkomst gezien als een expertmeeting waarbij we de krachten willen bundelen om beide projecten verder uit te rollen.

meer weten over dit project? neem contact op met netty van de kamp

013 7508426n.vandekamp@bkkc.nl

meer informatie over dit project