terug naar nieuwsoverzicht

kunst & samenleving | stichting de vrolijkheid

Kunst is een instrument. Een instrument dat Nationale Stichting ter bevordering van Vrolijkheid geeft aan kinderen en jongeren in Nederlandse asielzoekerscentra. Door het organiseren van creatieve activiteiten met professionele kunstenaars, theatermakers en musici, kunnen deze kinderen hun verhaal vertellen en hun zelfvertrouwen en talenten ontwikkelen. Ze doen ervaring op en zijn even zorgeloos jong op een plek waar weinig ruimte is voor zorgeloosheid. bkkc ging in gesprek met Monique Hoving, projectleider ‘Tijd voor Tapijten’ bij Stichting de Vrolijkheid.

Foto: Petra Katanic, Stichting de Vrolijkheid

divers programma

Theater, dans, open atelier en concerten. Een greep uit de activiteiten die Stichting de Vrolijkheid organiseert, waarbij de behoeften van de kinderen centraal staan. Monique: “Onze programmacoƶrdinatoren stellen het programma van activiteiten samen. Dit doen ze aan de hand van behoeften en talenten van bewoners in asielzoekerscentra. Daarnaast werken ze vanuit de vijf principes van de Vrolijkheid, namelijk vrolijkheid, verhaal, veiligheid, vertrouwen en veerkracht.”

belangrijke pijler

“Kunst is een belangrijke pijler”, vertelt Monique. “Bij de activiteiten die we organiseren betrekken we daarom altijd professionals. Door het creĆ«ren en vormgeven vertellen de bewoners hun verhaal. In het kunstproject 'Tijd voor Tapijten' bijvoorbeeld, waarbij kennisdeling omtrent oude ambachten, tradities en familieverhalen centraal staat. Onder leiding van tien kunstenaars maakten bewoners zelf tapijten die verbonden zijn aan hun verhalen. De resultaten van het kunstproject zijn van 13 juli t/m 3 september te zien in de expositieruimte van bkkc.”

kunstenaars

Monique: “Stichting de Vrolijkheid is een netwerk van professionele kunstenaars, theatermakers en musici. Ze werken binnen de stichting vanuit de vijf principes van de Vrolijkheid en zorgen voor diversiteit binnen de activiteiten. Daarnaast heeft het onze voorkeur dat de professionals het leven in asielzoekerscentrum zelf hebben ervaren. Dit omdat ze samenwerken met kinderen, jongeren en hun ouders.”

toekomst

“In de toekomst willen we zoveel mogelijk kwalitatief goede activiteiten blijven aanbieden voor jonge bewoners en hun ouders”, vertelt Monique. “Ook willen we mooie projecten blijven opzetten en deze tonen aan de wereld buiten asielzoekerscentra, zodat we bewoners een gezicht kunnen geven."

meer weten hierover? neem contact op met atty bax

013 7508448a.bax@bkkc.nl

meer informatie over de expo: art of integration #2 | tijd voor tapijten