terug naar nieuwsoverzicht

natuur en groen doen goed

Contact met de natuur is een van de meest essentiële voorwaarden voor onze gezondheid. Natuurervaring heeft namelijk een stressreducerende werking, vermindert pijn en geeft een sneller herstel. Stress of negatieve emoties verdwijnen en aangename gevoelens nemen toe.

Foto: 'Spatial Vase' van Lotte Douwes

groen nodigt uit

Andere positieve effecten: vermindering van klachten, verbetering van concentratie en prestaties, betere lichamelijke conditie (aanwezigheid van groen stimuleert om te bewegen), groen nodigt uit tot sociale interactie en leidt tot een hogere belevings- en gebruikswaarde van een gebouw. Natuur kan zowel binnen als buiten invloed uitoefenen: door uitzicht op de natuur, maar ook door natuurlijke elementen in het gebouw zoals planten, bloemen en kunst met als thema natuur.
 

mysterie werkt

Geen wonder dat je de laatste jaren in veel zorginstellingen grote fotoprints van de natuur ziet verschijnen. Niet alle landschapsfoto’s werken even goed. Vooral beelden waarin samenhang zit, leesbaarheid, complexiteit en waarin een beetje mysterie aanwezig is, werken positief op het welbevinden. Ook in de kunst is de natuur een onderwerp dat onophoudelijk inspireert. En dat leidt tot méér dan het schilderen van een landschap.
 
Een autoriteit op het gebied van natuurbeleving is Agnes van den Berg, omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving in Groningen. Ze is gespecialiseerd in onderzoek naar natuur en gezondheid. Op haar website staan de meest recente onderzoeken.

projecten en kunstenaars die inspireren?

meer weten over kunst en zorg? neem contact op met atty bax

013 7508448a.bax@bkkc.nl