terug naar nieuwsoverzicht

pop-up exposities studenten fontys

Bij bkkc en de Bibliotheek Tilburg Centrum is tot en met 30 april de dubbel-expositie Gevonden voorwerpen te zien. Aan deze expositie is een educatief programma gekoppeld. Hierbij verzorgen zes culturele instellingen uit Tilburg een kick-off dag voor ruim honderd studenten van Fontys Academie voor Beeldende Vorming. Deze studenten presenteren vervolgens op 23 en 24 maart hun eigen pop-up tentoonstellingen op twaalf verrassende locaties in Tilburg.

afbeelding: werk Robin Gerris, te zien in de expo Gevonden voorwerpen

De studenten van jaar 1 t/m 4 werken gedurende het studiejaar drie keer met elkaar samen in een projectweek, die dit keer het thema 'Found Footage' heeft. In dit kader maakten zij in november 2016 kennis met de thematieken omtrent het werken met bestaand beeldmateriaal. Kunstenaar Paul Bogaers gaf hiervoor een lezing en o.a. kunstenaar Robin Gerris begeleidde hen als docent in het proces. Vervolgens zijn de studenten op zoek gegaan naar een niet voor de hand liggende locatie - denk bijvoorbeeld aan een park, verzorgingstehuis of fietstunnel. Dat heeft geleid tot een tiental pop-up exposities op bijzondere locaties in Tilburg, waarin het beeldend werk van de studenten en het educatieve onderdeel samenkomen.

zusters van liefde

Demi van der Heijden is 2e jaars student en neemt deel aan deze pop-up exposities. We spraken met haar over haar project over de 'Zusters van Liefde' in Tilburg.

”In het kader van ‘Found Footage’ ga ik samen met de andere studenten de gevonden herinneringen van de dementerende zusters die in het klooster 'Zusters van Liefde' wonen in de schijnwerpers zetten", vertelt Demi. "Dit omdat de zusters vaak geen kinderen en nakomelingen hebben om hun verhaal aan door te geven. Door dit project kunnen we de verhalen toch vastleggen in de geschiedenis en tonen”. Naar aanleiding van dit eerste idee zijn de studenten op bezoek geweest bij de Zusters van Liefde en in gesprek gegaan met de bewoonsters van het tehuis. Veel zusters hebben interessante verhalen over hun leven: ze hebben gereisd, gestudeerd en veel betekenis aan hun leven gegeven. Aan de hand van de verzamelde (gevonden) verhalen maken de studenten een fotoreeks van vijf zusters, waarbij ze ieder apart onder de aandacht worden gebracht.

Demi: “De samenwerking verliep heel goed. De zusters waren razend enthousiast ondanks dat ze om de minuut vergaten waarom wij er waren. Deze vrouwen hebben werkelijk geweldige dingen gedaan voor de wereld”.

Aan de hand van de verhalen en foto’s maken de studenten een expositie. Ook zijn ze bezig met een film over de zusters waarin ze de ernst van hun dementie willen tonen. De filmprojectie moet het gevoel van dementie versterken. Met de beelden willen ze de herhaling en verwarring van de zusters weergeven. Demi: “We hebben ontzettend veel inspiratie opgedaan door de verhalen van Paul Bogaers en Robin Gerris. Dit was een fijne start voor ons project. Later in ons project hebben we ook veel gehad aan de inspiratie van BredaPhoto, door fotografen als Ilse Wolf en Nina Verbruggen”.

kick-off themaweek

Op maandag 20 maart volgen ruim honderd Fontys-studenten een dagvullend programma waarbij ze een bezoek brengen aan zes culturele organisaties in Tilburg. Deze organisaties zullen de studenten informeren, inspireren en stof tot nadenken geven over het thema ‘gevonden voorwerpen’. Dit als input voor de pop-up expositities die zij later die week in Tilburg presenteren. Zo geeft Atty Bax, curator en adviseur bij bkkc, de studenten tijdens hun bezoek advies over hun artistieke en zakelijke ontwikkeling, terwijl Tessa van Helden hen bij bkkc alles vertelt over (het inrichten van) de dubbel-expositie 'Gevonden voorwerpen' met werk van Paul Bogaers, Chantal Rens, Robin Gerris en Tessa van Helden. 

Regionaal Archief Tilburg / Stadsmuseum Tilburg laten zien dat archieven een rijke bron aan inspiratie kunnen zijn. In de bibliotheek worden studenten aan het denken gezet over de vraag hoe je je als kunstenaar kunt verhouden tot een reeds bestaande collectie. Eleye Boerenkamps, die op dit moment als artist-in-residence werkt in Gastatelier LEO XIII, gaat met studenten in gesprek over de relatie die een toeschouwer aangaat met een tentoonstelling. bij Kunstbalie, experts op het gebied van kunst- en cultuureducatie, worden coachingsgesprekken gevoerd met de studenten

kunstroute

De pop-up exposities van de studenten zijn op donderdag 23 en vrijdag 24 maart gratis te bezichtigen. Ze zijn te vinden via een kunstroute op diverse locaties in de stad Tilburg. Twaalf groepen van tien tot twaalf studenten laten hun project zien. Haal je route op bij bkkc of Bibliotheek Tilburg Centrum. En vergeet dan niet een kijkje te nemen bij de dubbel-expositie 'Gevonden voorwerpen'!

meer info over de dubbel-expositie Gevonden voorwerpen