terug naar nieuwsoverzicht

presentatie eerste biënnale heilige driehoek

Dit najaar vormt het eeuwenoude gebied De Heilige Driehoek in het Noord-Brabantse Oosterhout het decor voor hedendaagse kunst tijdens de 1e Biënnale Kunst in de Heilige Driehoek. Maandag 6 maart presenteerde Stichting Kunst in de Heilige Driehoek de Biënnale in een van de drie kloosters: Sint-Catharinadal. Met deze Biënnale wil de stichting bestaande tradities van kunst en kunstambachten in het gebied revitaliseren, met als doel om de Heilige Driehoek te ontwikkelen tot een internationaal centrum voor hedendaagse, religieus geïnspireerde kunst.

Foto: Sint-Catharinadal, fotograaf Wilma Rekkers

biënnale

De 1e Biënnale Kunst in de Heilige Driehoek is de enige grootschalige hedendaagse kunstbiënnale in Europa die kunst en religie nadrukkelijk als uitgangspunt neemt. De ambitie van de Biënnale is de kunstzinnige tradities van de drie kloosters, die excelleerden in architectuur, schilderkunst, het restaureren van handschriften, boeken, wandtapijten en kunstnijverheid, te verbinden met vernieuwing. Stichting Kunst in de Heilige Driehoek nodigt iedere twee jaar een curator die op internationaal niveau zijn sporen heeft verdiend uit om een expositie samen te stellen. Curator en kunsthistoricus Guus van den Hout stelt de 1e Biënnale Kunst in de Heilige Driehoek samen. Hij heeft een relevant internationaal netwerk, ervaring én is afkomstig uit Oosterhout. 

kunstenaars

Het gebied, religie, spiritualiteit en het brede, universele thema ‘liefde’ vormen de inspiratiebron voor de ruim twintig deelnemende kunstenaars. De meeste werken zijn in opdracht van de Biënnale gemaakt en worden dan voor het eerste getoond. Vier kunstenaars presenteren in de galerij van de Onze Lieve Vrouwe Abdij werk geïnspireerd op het thema ‘Maria met kind’. En elk klooster heeft in de aanloop naar de Biënnale een kunstenaar te gast. De resultaten van dit artist-in-residence-project worden getoond tijdens de Biënnale van 16 september t/m 22 oktober.

impulsgelden

Stichting Kunst in de Heilige Driehoek ontving voor dit omvangrijke project een bijdrage uit de impulsgelden. Dit omdat het project bijdraagt aan de zichtbaarheid van kunst en cultuurhistorisch erfgoed in Brabant. De impulsgelden zijn beschikbaar gesteld door de Provinciale Staten van Noord-Brabant en zijn bestemd voor innovatie en versterking van de infrastructuur van de professionele kunsten. Ook het Mondriaan Fonds heeft een bijdrage toegekend aan de stichting.

meer weten over dit project? neem contact op met liesbeth jans

013 7508424l.jans@bkkc.nl

meer informatie over de impulsgelden