terug naar nieuwsoverzicht

kunstenaar en boer pakken voedselverspilling aan

Het project FoodLab Food Heroes staat volledig in het teken van voedselverspilling. De eerste concepten die mogelijk een oplossing bieden op vraagstukken over voedselverspilling krijgen, door de samenwerking tussen boeren uit de plantaardige sector en kunstenaars, steeds meer vorm. Met dit project laten we zien hoe de inbreng van de creatieve sector kan bijdragen aan het maatschappelijk debat over voedselverspilling.

Foto: Ontwerpster Jalila Essaïdi en laurierteler Charl Goossens

grondstof winnen uit laurier

Ontwerpster Jalila Essaïdi maakt kennis met het welbekende laurierblaadje dat onze maaltijden zoveel smaak geeft. Ze dook in de historie van laurier in haar zoektocht naar een nuttige bestemming voor snoeiafval van laurier, het vraagstuk dat teler Charl Goossens indiende. De kennis en verhalen over laurier uit het verleden vormen samen met de huidige toepassingen de fundering voor het onderzoek van Jalila. Om het vraagstuk van Charl te beantwoorden, experimenteren ze op dit moment in het lab met verschillende grondstoffen die ze uit de plant kunnen winnen. De focus ligt op wat er overblijft na de winning van onder andere de essentiële oliën.

kroketten van oesterzwamvoetjes

Per jaar houden ze bij kwekerij Van Lieshout zo’n 6.000 kilo aan oesterzwamvoetjes over. Samen met kunstenaar Doreen Westphal onderzoekt oesterzwamkweekster Mariëlle van Lieshout hoe deze reststroom commercieel verwerkt kan worden. Het verwerken van oesterzwamvoetjes in vleesvervangers lijkt de meest aantrekkelijke optie. De voetjes hebben een goede ‘bite’ en ze bevatten de zogenaamde ‘umami’ smaak, dat is de vijfde (hartige) smaak naast zoet, zuur, zout en bitter. Daarnaast is het een slanke en vezelrijke vervanger. Wie weet eten we binnenkort lekkere kroketten, burgers of balletjes op basis van oesterzwamvoetjes.

food heroes meet-up

De vijf koppels van FoodLab Food Heroes presenteren woensdag 21 juni hun concepten tijdens de Food Heroes Meet-Up. Samen met de aanwezige gasten, ontwikkelen ze hun concept door in de vorm van een workshop. Ook andere nieuwe technieken en toepassingen om voedselverspilling terug te dringen komen aan bod tijdens een tweede workshop ronde. Denk bijvoorbeeld aan biobased verpakkingen van reststromen.

rol bkkc

Vanuit de rol om verbindingen te leggen tussen opdrachtgevers en kunstenaars, heeft bkkc in samenwerking met ZLTO de basis gelegd voor het project FoodLab Food Heroes. Er is advies gegeven over de invulling het kunstproject, er zijn kunstenaars voorgedragen en de begeleiding tijdens het project voert bkkc uit. Met dit project laat bkkc zien dat de inbreng van de creatieve sector in co-creatie met boeren kan bijdragen aan het maatschappelijk debat over voedselverspilling.

meer weten over foodlab food heroes? neem contact op met netty van de kamp

013 7508426n.vandekamp@bkkc.nl

meer informatie over dit project?