terug naar nieuwsoverzicht

tiende expositie landkunst geopend

Henri Swinkels, gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de provincie Noord-Brabant en Jan Pommer, burgemeester van Sint-Michielsgestel, openden donderdag 18 mei de tiende tijdelijke Landkunstexpositie. Ditmaal staat het zuidelijk deel van natuurgebied Het Bossche Broek centraal. Tien jonge kunstenaars maakten speciaal voor deze bijzondere plek aan de Zuiderwaterlinie kunstwerken. Voor inspiratie putten ze uit de rijke geschiedenis van Het Bossche Broek en de Zuiderwaterlinie.

Foto: Henri Swinkels en Jan Pommer openen de expositie bij het kunstwerk van Manuel Marengo de Swaaf
Fotograaf: Max de Vries

kunst in het landschap

De Zuiderwaterlinie is een uniek en meer dan vier eeuwen oud verdedigingswerk dat loopt van Bergen op Zoom tot aan Grave. Natuurgebied Het Bossche Broek is onderdeel van deze linie. In het kader van de landkunstexposities die bkkc in het landschap organiseert, is de verbinding gelegd met de Zuiderwaterlinie om deze meer bekendheid te geven. In samenwerking met Brabants Landschap, Erfgoed Brabant en Staatsbosbeheer heeft bkkc deze tijdelijke expositie op de bijzondere plaats aan de Zuiderwaterlinie vormgegeven.

community art

Speciaal voor deze locatie hebben negen kunstenaars kunstwerken gemaakt geïnspireerd op de rijke geschiedenis van Het Bossche Broek en de Zuiderwaterlinie. De deelnemende kunstenaars zijn Maud van den Beuken en Thomas Ritzen, Thom Brand, Lotte Dirks, Sil Krol, Manuel Marengo de Swaaf, Jolanda van Nuenen, Laura Schippers en Josua Wechsler. De tiende kunstenaar is Martijn van Dalen. Samen met kinderen van natuurgroep Gestel en de scouting heeft hij een insectenhotel gemaakt. Een mooi voorbeeld van community art: een kunstproject waarbij kinderen die normaal gesproken niet zo gauw met elkaar in contact komen, samen iets moois maken voor de natuur.

10 jaar landkunst

De eerste tijdelijke Landkunstexpositie vond 10 jaar geleden plaats in Het Groene Woud. Dit omdat het gebied als ‘het ommeland’ fungeert voor Eindhoven, ‘s-Hertogenbosch en Tilburg. Met Landkunst heeft bkkc de typisch Brabantse relatie tussen stad en land laten zien. En dat doen we nu nog steeds! We zorgen voor collectieve marketing van Landkunst in de provincie Noord-Brabant. Dit om nog altijd zoveel mogelijk Brabantse kunst- en cultuurliefhebbers in contact te brengen met Landkunst via de website en de Land Kunst Krant.

Daarnaast brengt bkkc partijen, initiatieven en projecten bij elkaar, en adviseert hen op kunstinhoudelijk, procesmatig, marketingtechnisch en financieel gebied. Op die manier kunnen we de kwaliteit en de professionaliteit van initiatieven waarborgen.

meer weten over landkunst? neem contact op met hermelinde van xanten

013 7508405h.vanxanten@bkkc.nl

meer informatie over de expositie en de andere landkunstactiviteiten