terug naar nieuwsoverzicht

vijf creatieve en innovatieve oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan

Het afgelopen jaar zijn binnen het project FoodLab Food Heroes vijf boeren uit de plantaardige sector de samenwerking aangegaan met kunstenaars. In co-creatie ontwikkelde de koppels creatieve en innovatieve oplossingen op vraagstukken over voedselverspilling. Vanuit de rol om verbindingen te leggen tussen opdrachtgevers en kunstenaars, heeft bkkc in samenwerking met ZLTO de basis gelegd voor FoodLab Food Heroes. De resultaten van dit bijzondere project lees je hier!

Foto: biologische prei verpakt in zijn eigen ‘afval’

laurus nobilis

Laurier is een blaadje met diverse eigenschappen en een lange geschiedenis als medicinale plant. In de zoektocht van ontwerpster Jalila Essaïdi en laurierteler Charl Goossens naar olie en producten uit de laurier konden ze putten uit een rijkdom aan tradities. Uit deze samenwerking ontstond zo een laurierpleister gemaakt van de reststromen na de winning van de essentiële oliën. De laurierpleisters leggen als drager van de essentiële oliën, met name symbolisch, een directe link naar de geneeskunde. Zij zijn een middel om de discussie aan te wakkeren over het gebruik van biomaterialen, tegenover het gebruik van artificiële materialen binnen de farmaceutische industrie.

plukgoed

De allerlekkerste appels die een appelboom te bieden heeft, liggen vaak niet in de winkel. Supermarkten verkopen vroeg geplukte en daardoor lang te bewaren appels. Keurig uniform van kleur, vorm en formaat. Fruittelers worden welhaast gedwongen hun lekkerste, rijpste appels, niet perfect gevormd en minder lang houdbaar, voor een zeer lage prijs te verkopen of te laten composteren. Zonde. Juanita en Arjan van fruitteeltbedrijf de Stuifakker en beeldend kunstenaar Lobke Meekes introduceren daarom Plukgoed; appels die langer gerijpt zijn aan de boom. Een echt seizoensproduct, met dé ultieme smaak van appels. In hun eigen vorm, fantastisch lekker.

bio-composieten van groentevezels

Proverka produceert versgeperste groentesappen en afgeleiden daarvan. Na het extraheren van de groentesappen, blijft een fraai gekleurd palet van vezelpulp over. Studio Tjeerd Veenhoven selecteerde in samenwerking met Anne van Rijsingen van Proverka, diverse vezels en bewerkte deze op diverse manieren tot bio-composiet. Hierdoor worden de vezels stevig met elkaar verbonden. De geselecteerde groentevezels krijgen zo een goede variatie in kleur, structuur, en hebben aantoonbaar verbeterde mechanische eigenschappen waarmee een bijzondere collectie van toekomstige duurzame producten gemaakt kan worden. Food staat bij Proverka stevig op de eerste plaats, maar Proverka zou in de toekomst ook grondstoffen kunnen aanbieden voor producten van bio-composiet.

preipapier

Met 110 hectare grond is Jan van Lierop van De Broak in Mierlo een van de grootste biologische telers in Nederland. Hij teelt vooral veel prei en bij het schoonmaken ontstaat er veel snijafval, groen van de prei en de buitenste bladeren. Op dit moment composteren ze het snijafval op het land. Ontwerper Isaac Monté is samen met Jan op zoek gegaan naar een hoogwaardige oplossing: verpakking van snijafval. Alle biologische groenten verpakken ze individueel om contaminatie met gewone groenten te voorkomen en om de voedingswaardes, streepjescodes en logo’s te kunnen vermelden. Door papier te maken van het snijafval, zit biologische prei nu verpakt in zijn eigen ‘afval’.

planti15

Oesterzwamteler Mariëlle van Lieshout heeft een reststroom, de oesterzwamvoetjes. Deze zijn taaier dan de paddenstoelen en daarom niet gewilde bij de consument. Doreen Westphal is food innovator en gespecialiseerd in plantaardig voedsel. Zij ging met de voetjes aan de slag. Het resultaat van hun samenwerking is Planti15, een worst die vijftien keer langer is dan een vleesworst. Waarom? Omdat men op hetzelfde stuk land vijftien keer meer plantaardige eiwitten kan verbouwen dan dierlijke eiwitten.

meer weten over dit project? neem contact op met netty van de kamp

013 7508426n.vandekamp@bkkc.nl

meer informatie over foodlab food heroes?