terug naar nieuwsoverzicht

feestelijke onthulling vierde kunstwerk halvezolenpad

Vrijdag 29 september werd het vierde project van de kunstroute aan het Halvezolenpad opgeleverd. Ter hoogte van de Zeedijk in Drunen werd het beeld ‘On the top of the world’ van de Rotterdamse beeldhouwer Herman Lamers feestelijk onthuld. Met de Halvezolenroute willen de gemeenten Waalwijk, Heusden en Geertruidenberg de rijke historie van de Langstraat en zijn schoen- en lederindustrie tot leven brengen. Dit doen ze door het realiseren van vijf hedendaagse kunstwerken.

Fotograaf: Ernst Moritz

uitkijkpunt

Het beeld is een ‘landmark’ dat verschillende aspecten van de plek benadrukt. Het is een uitkijkpunt met aan twee kanten van het beeld een kaarsrechte lijn, het fietspad verdwijnend in de horizon. Dat hier ooit de spoorlijn liep wordt onmiddellijk duidelijk. Tegenover het beeld ligt een oud wachthuisje. Ook is vanaf dit punt een prachtig vennetje te zien, een fraaie houten fietsbrug, een onderdoorgang van de snelweg en de oude molen.

on the top of the world

De titel van het beeld verwijst naar de verstilde euforie die past bij het bereiken van een bergtop. En is tegelijkertijd een metafoor voor het mysterieuze eindpunt waar hemel en aarde elkaar raken. Een stilgezet filmbeeld waarin het dagelijks leven even in de wachtstand staat. Een bevroren moment waarop je je afvraagt waar je vandaan komt en wat de onmetelijke ruimte boven ons, ons nog te bieden heeft. Een moment van innerlijke bezinning die we kennen van het schilderij van de Duitse romantische schilder Caspar David Friedrich.

drie componenten

Het beeld bestaat uit drie componenten. De stilstaande treinwagon verwijst naar het spoorverleden. De kei verwijst naar de wens van de mens om de natuur naar zijn hand te zetten. Op de kei zien we een groot aantal voetafdrukken, een verwijzing naar de schoen- en lederindustrie die zo bepalend is geweest voor de welvaart van de Langstraat. Het jongetje tenslotte staat symbool voor een moment van bezinning en het romantische verlangen naar wat zich achter de horizon afspeelt.
 
Een voorbijganger noemde het een prachtig, enigszins surrealistisch beeld. “Een treffende beschrijving en een mooi compliment”, aldus Herman Lamers.

rol bkkc

bkkc schreef de kunstvisie die ten grondslag lag aan dit gezamenlijke project van de gemeenten Waalwijk, Heusden en Geertruidenberg. Dankzij een subsidietoekenning uit de Regeling Erfgoed in Context van de Provincie Noord-Brabant konden twee routes ontwikkeld worden die zijn opgenomen in de app brabant vertelt. Dit najaar starten de voorbereidingen voor de realisatie van het laatste kunstwerk in Sprang Capelle.

meer weten over dit project? neem contact op met liesbeth jans

013 7508424l.jans@bkkc.nl