terug naar nieuwsoverzicht

bkkc blogt | talenten zijn de motor van onze samenleving

Je kent het vast wel: dat mooie nummer vanochtend op de radio, die intrigerende film gisterenavond of dat bijzondere kunstwerk dat sinds een maand in je stad staat. Maar van wie is het ook al weer? We onthouden het werk, omdat het iets met je doet. Het roept een sterk gevoel op of het zet je aan tot denken. Maar de naam van de maker vergeten we vaak… Brabantse talenten verdienen het om bekend te zijn bij het publiek. Claudia Aarts, loopbaanadviseur bij bkkc, schrijft hier meer over in haar blog.

structureel investeren in talenten

Al jarenlang draag ik vanuit mijn werk bij aan de ontwikkeling van makers. Door hen te adviseren, te begeleiden en scholing en netwerkbijeenkomsten aan te bieden. En door met de sector samen te investeren in persoonlijke en langdurige ondersteuning. Hiervoor worden kennis, middelen en netwerken gebundeld. Dit is uitgegroeid tot het ontwikkelprogramma TalentHub Brabant. Deze Brabantse werkwijze voor talentontwikkeling is uniek in Nederland. We zijn ervan overtuigd dat structureel investeren in talenten de moeite waard is. En ik ben er trots op dat we daar met zoveel mensen en organisaties aan werken.

erkenning

Tegelijkertijd merk ik dat het moeilijk blijft om een sterke positie voor de makers te creëren. Het begint met de erkenning van talent en draagvlak van het netwerk voor gezamenlijke investering en ondersteuning. Dit is essentieel en draagt bij aan die sterkere positie. Maar het zichtbaar maken van alle individuele successen naar een groter publiek blijft moeilijk. Terwijl talenten ook die publieke erkenning voor hun werk verdienen, want zonder hen was het nooit tot stand gekomen. Talentvolle kunstenaars en creatief ondernemers zijn wat mij betreft de motor van onze samenleving. Ze maken de wereld een stukje mooier, spannender, interessanter en eerlijker. Lees de persoonlijke verhalen van acht bijzondere en talentvolle Brabantse makers in de speciale uitgave Talent Centraal in Zuiderlucht.  

brabant cultuur

Ik ben blij dat we met Brabant Cultuur de kans pakken om talentontwikkeling in Brabant onder de aandacht te brengen. Dat doen we met de Brabant Cultuur Publieksprijs. 30 bijzondere talenten zijn genomineerd voor deze prijs, maar liefst 170 namen werden hiervoor door de sector voorgedragen. We willen de gezichten, namen en persoonlijke verhalen van de talenten achter hun werk zichtbaar maken bij een groter publiek. Zodat men trots kan zijn op deze makers en dat meer erkenning zich vertaalt naar een betere waardering en beloning voor hun werk. Op de website van Brabant Cultuur maak je kennis met de genomineerde talenten. Een heel divers gezelschap: van muziek tot dans en theater, van film, design en letteren tot beeldende kunst en wetenschap. Zij hebben allemaal een bijzondere (inter)nationale prestatie geleverd, laten zien hoeveel kwaliteit en talent we in Brabant hebben en worden door de sector erkend als talent. Je leest op de site meer over hun werk, vindt een agenda met activiteiten en een link naar hun website en social media. Verdiep je in deze talenten en breng tot en met dinsdag 20 februari op drie van hen je stem uit. Wil jij helpen de namen en het werk van deze talenten zichtbaar te maken, omdat ze dat verdienen? Download dan de toolkit.

do it together

Talentontwikkeling werkt alleen als krachten gebundeld worden. Laten we ons samen hard blijven maken voor een sterkere positie van de makers, kunstenaars en creatief ondernemers. Er zijn zoveel waardevolle initiatieven en organisaties die investeren in talentontwikkeling: de kunstvakopleidingen, presentatie plekken, broedplaatsen, werkplaatsen, collectieven, beleidsmakers, coaches, opdrachtgevers en vele andere betrokkenen. Talenten, of ze nu jong, oud, opkomend, aanstormend, of van gevestigde orde zijn. Ze verdienen het om gezien en gehoord te worden en erkenning en waardering te krijgen voor de kwaliteit van hun werk. Alle initiatieven los van elkaar zijn al waardevol, maar in nauwe samenwerking kunnen we nog zoveel meer bereiken.

meer informatie over talentontwikkeling

heb je vragen over deze blog? neem contact op met claudia aarts

013 7508442c.aarts@bkkc.nl