terug naar nieuwsoverzicht

toekenningen tweede uploadtermijn impulsgelden 2018

Onlangs zijn er nieuwe projecten binnen het impulsgeldenprogramma gehonoreerd. In totaal is er in deze uploadtermijn ruim 5,6 ton besteed aan mooie culturele projecten die bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van het Brabantse cultuursysteem! Er werden opnieuw veel aanvragen geüpload, maar liefst 40. In de week van 11 juni vonden vervolgens de pitches voor de onafhankelijke jury plaats. Dat resulteerde in 7 positieve juryadviezen. Deze aanvragen zijn inmiddels gehonoreerd.

Foto: Theaterwerkplaats Tiuri

uiteenlopende projecten

De gehonoreerde aanvragen impulsgelden tonen opnieuw heel uiteenlopende plannen, zowel op het gebied van amateurkunst en cultuureducatie als op het gebied van de professionele kunsten, verspreid over de diverse disciplines en combinaties daarvan. Deze ronde vallen ook de omvang en ambities van de initiatieven op.
 
Een greep uit de gehonoreerde subsidieaanvragen:

The Design of Spatial Well-being | Justine Kontou & Marthe Biezen
Ontwerpersduo Justine Kontou & Marthe Biezen willen met de impulsbijdrage een professionaleringsslag maken in hun samenwerking en beroepspraktijk: gefundeerd onderzoek en verdieping van hun kennis wat hen de kans biedt hun ontwerpfilosofie te valideren. Vanuit een holistische aanpak werkt Justine Kontou samen met ontwerper Marthe Biezen en diverse andere experts, o.a. op het gebied van geur, geluid, licht en tactiele materialen om ruimtes te realiseren, die het welzijn van haar gebruikers verbeterd. Het project toont een verbinding met diverse disciplines en werkt op het snijvlak van wetenschap en design.
 
Het Brabant Menu
Brabantse gezelschappen De Stilte, Theater Artemis, philharmonie zuidnederland en Schippers&VanGucht slaan de handen ineen om het gat tussen professioneel cultuuraanbod en de vraag van scholen naar kwalitatieve voorstellingen te overbruggen. Met het Brabant Menu spelen deze podiumkunstaanbieders in op de aangekondigde verzelfstandiging van KunstSelect. Zo kunnen de langdurige relaties met werkgroepen en marktplaatsen voor cultuureducatie worden gecontinueerd. De impulsgelden worden ingezet voor de doorontwikkeling van het Brabant Menu tot een financieel en organisatorisch zelfstandig opererende netwerkorganisatie.

AIR Netwerk Brabant
Artist in Residence organisaties staan voor de research & development binnen de kunsten. Witte Rook, De Fabriek, TAC en Van GoghHuis slaan de handen ineen om samen met andere Brabantse Artist in Residence-locaties (AIR’s) “AIR Netwerk Brabant” op te zetten: een zelfregulerend netwerk van AIR’s waarmee de zichtbaarheid van de Brabantse AIR’s wordt vergroot en de positie van deze organisaties én de betrokken kunstenaars wordt versterkt. Dit doen zij onder meer door kunstenaars, organisaties en andere domeinen samen te brengen, ontmoetingen te faciliteren en onderlinge kennis te delen.
 
IVC 2.0 | Internationaal Vocalisten Concours
Het Internationaal Vocalisten Concours (IVC), opgericht in 1954, is een unieke culturele instelling binnen de podiumkunsten en nauw verbonden met de provincie Noord-Brabant en 's-Hertogenbosch. Momenteel is het IVC het enige klassieke zangconcours met een internationale uitstraling in Nederland. En één van de vijf toonaangevende zangwedstrijden in de hele wereld. Middels de impulsgelden investeert het IVC in de ontwikkeling van een platformfunctie, waardoor de organisatie haar vooraanstaande, internationale positie kan behouden en verstevigen vanuit standplaats Den Bosch. Daarnaast draagt de organisatie door de beoogde platformfunctie bij aan de ontwikkeling van de klassieke zangkunsten.

ruim €560.000 toegekend

In totaal is er in de tweede uploadtermijn dit jaar €562.150 uit het impulsgeldenprogramma toegekend aan de volgende projecten: IVC 2.0 (Internationaal Vocalisten Concours), AIR Netwerk Brabant (Witte Rook), The Design of Spatial Well-being (Justine Kontou & Marthe Biezen), Ithaka (Theaterwerkplaats Tiuri), Het Brabant Menu (Stg. De Stilte), Bureau Pees (Peter Dictus) en Impuls voor Impact (Copper Views).

kennisvoucher en crowdfunding

Daarnaast ontvingen KONT Magazine (Griet Menschaert), Internationaal Vocalisten Concours, Jazz Festival Tiburg, Stg. Hertog Zout (Letizia Rompelberg) en Natasja Paulssen recent een bijdrage voor een kennisvouchertraject. Kennisvouchertrajecten zijn bedoeld voor het structureel versterken van het cultureel ondernemerschap van de aanvrager.
 
Tot slot kunnen we melden dat crowdfunding-projecten GALIBIER (Mathijs Leeuwis), De schoenmaker en de fotograaf (Van Osch Films), I’m fine (Yvonne Kishna), Kempenerpop (Stg. Succes Ermee!), Piloot met de Vijf Strepen (Hans Nordsiek / The Storyteller), Fotoboek “OMG it’s me” (Claudette van de Rakt), Hersenvakantie (Stg. Vloeistof), Hoe Meer Zielen (Loes Korten), The Next Generation (Marcel Siegmund), Mobiel theater Zwermers (Stg. Bouwjaar ’84), CD Wrijving (Marij van den Boom) en Windup Space EP 2 (Windup Space) succesvol het streefbedrag hebben gehaald, en daarom een bijdrage (30% van het streefbedrag) krijgen uit het impulsgeldenprogramma.

Alle aanvragen zijn openbaar en terug te vinden in het overzicht van alle aanvragen. Benieuwd naar de projecten die gehonoreerd zijn? Op onze projectenpagina vind je meer informatie. 

meer informatie over het impulsgeldenprogramma