terug naar nieuwsoverzicht

verslag werkconferentie working on the margins

Wat is de positie van kleine context gedreven artist-in-residence (AIR) programma’s? Deze vraag stond centraal tijdens de werkconferentie Working on the Margins die op 29 maart 2018 georganiseerd werd door bkkc en DutchCulture | TransArtists, AiR Platform NL

Afbeelding: Imara Angulo Vidal
In het midden: Mariska van den Berg, links van haar Gijs Assmann.

In vergelijking met het buitenland heeft Nederland een hoge dichtheid van AIRs, waarbij er zich 18 van de 50 in Brabant bevinden.

uitgebreid verslag

De focus van de conferentie lag op het onderzoeken van de waarde van deze programma’s, waarbij we de notie van de marge gebruiken als lens. Wat is de noodzaak, de kracht en ook het plezier van het innemen van een positie in de marge, en wat zijn de mogelijkheden die hieruit voortkomen die we in samenwerking met gemeenten, kunstinstellingen en fondsen kunnen benutten?

Lees hier het uitgebreide verslag geschreven door Esther van Rosmalen | Witte Rook

essay performing the margins

Mariska van den Berg, onderzoekster en schrijfster, gaf een preview van haar essay Performing the Margins tijdens deze conferentie. Het is de intentie om, op basis van symposia en onderzoek, een kritische context te generen betreffende de positie van kleine context gedreven AIR programma’s in Nederland en hun inbedding in een lokale, provinciale en internationale kunstecologie. Van den Berg geeft met haar essay dat ze schreef in opdracht van bkkc en DutchCulture | TransArtists, AiR Platform NL, een flinke aanzet hiertoe.

Download hier het essay Performing the Margins
 

Meer weten over AIR's? neem contact op met Atty Bax

013 7508448a.bax@bkkc.nl