terug naar nieuwsoverzicht

bkkc blogt | tijd, omgeving, concentratie en verbinding

In maart organiseert bkkc samen met AiR Platform NL, DutchCulture|TransArtists een werkconferentie over het belang van artist-in-residences (air’s) voor de kunstenwereld. Want wat is de artistieke noodzaak en urgentie? In aanloop naar de conferentie schrijft Atty Bax, adviseur bij bkkc, een blog over waarom air’s zo belangrijk zijn voor de ontwikkeling van jonge makers.

Anne Pillen en Claudette van de Rakt bij AiR AnnAtopiA
foto: Tahné Kleijn

kiezen voor kunst

Kunstenaars anno 2018 zijn niet te benijden. Kiezen voor het kunstenaarschap is keihard werken. Naast een eigen stijl en oeuvre opbouwen om je te onderscheiden in een markt waar het aanbod groter is dan de vraag en concurrentie 1 op 1, moet je ook ondernemen, netwerken en geld verdienen om te overleven. Gelukkig zijn er nog veel jonge mensen die kiezen voor de kunst en daarmee ons leven willen verbeteren, zichtbaar of onzichtbaar. Creativiteit is noodzakelijk voor een samenleving om humaan te zijn en om zich te kunnen ontwikkelen.

“Survival no longer exists on biological equipment alone but on the social and cultural tools we choose to use. The inventions of the great civilizations – the arts, religions, political systems, sciences en technologies – signal the main stages along the path of cultural evolution. To be human means to be creative”

Citaat uit Creativity, the psychology of discovery and invention van Mihaly Csikszentmihalyi

creativiteit

Een aanrader is het boek van Csikszentmihalyi over creativiteit. Hij onderzocht meer dan 30 jaar lang het creatieve proces en interviewde uitzonderlijke mensen, van wetenschappers tot kunstenaars. Hij geeft aan het eind van dit boek veel praktische tips hoe eenieder meer ruimte kan geven aan creativiteit. Kunstenaars zullen veel in dit boek herkennen over zichzelf en het geeft steun om te lezen dat je niet de enige bent die altijd maar nieuwsgierig blijft, vragen stelt en uitdagingen zoekt.

ondernemerschap

Het accent van het kunstbeleid in Nederland komt steeds meer te liggen op ondernemerschap. Een onderwerp dat in de kunstwereld tot grofweg 10 jaar geleden not done was om over te praten. Je kunt niet eerst een paar jaar bouwen aan je eigen stijl, uitzoeken welke domeinen in de samenleving je het meeste aanspreken, of je autonoom wilt werken voor de kunsthandel of je creativiteit wilt inzetten voor andere domeinen. Je moet ook een baan erbij hebben die tijd en aandacht vergt om je dagelijkse kost op tafel te zetten. En de fysieke voorwaarden voor je creatieve proces te financieren.

ontwikkeling

Je hebt dus tijd, ruimte, concentratie en contact met gelijkgestemden nodig om te werken aan je artistieke ontwikkeling. Want dat is de basis van je kunstenaarschap. Voor kunstenaars is dit een open deur. Jouw onderscheidende stijl, de kern van je werk en voorwaarde voor een marktpositie om verder te kunnen leven als professional. Daarom zijn artist-in-residence broodnodig. Want zij herkennen de spagaat waarin je voortdurend zit, ook als je al een tijd bezig bent als kunstenaar. Ze geven je de ruimte, de tijd en de mogelijkheid om aan je ontwikkeling te werken en te delen met zowel gelijkgestemden als nieuwe fans. Of bieden je een tijd bij een bedrijf of maatschappelijke instelling om te ontdekken wat je naast je eigen werk voor andere mensen kunt betekenen…… en andersom! Air’s geven letterlijk lucht.

Op 29 maart tijdens de werkconferentie | working on the margins: artist-in-residence programs today praten we met elkaar over het plezier, het belang en de noodzakelijkheid om te werken in een AIR. Kom je ook?

meer informatie over AiR’s? neem contact op met Atty Bax

013 7508448a.bax@bkkc.nl