terug naar nieuwsoverzicht

Textieldoeken in de LocHal

Peter Niessen (ontwerper Inside Outside) en Stef Miero (meesterwever Textiellab) presenteerden afgelopen vrijdag de proefstukken voor de nieuwe textieldoeken die de LocHal op een speelse en indrukwekkende manier zullen verdelen. Bij deze presentatie waren de Bibliotheek Midden-Brabant, Kunstbalie, Seats2Meet, bkkc en de wethouder Cultuur, Marcelle Hendrickx, ook aanwezig.
 

Afbeelding: Inside Outside

Er wordt nog volop gebouwd aan de LocHal, vanaf eind 2018 de nieuwe werkplek van Seats2Meet, Bibliotheek Midden-Brabant, Kunstbalie en bkkc. In de industriële inrichting van de LocHal, zullen grote textieldoeken komen die de ruimte door een elektrische rails kunnen verdelen op verschillende manieren. De gigantische pronkstukken van vijftien meter hoog en 45 meter breed geven de ruimte een extra dimensie. Zo kunnen de doeken als zonwering worden gebruikt, geluid reguleren en kunnen er beelden op geprojecteerd worden.

De doeken bestaan uit dichte stukken en zachte en transparante onderdelen. Dit zorgt voor een mooi contrast en extra mogelijkheden. Zo komen er driehoekige, geweven delen waar je doorheen kunt kijken, zodat de ruimte zichtbaar blijft. De doeken worden ook voorzien van letters en afbeeldingen. Het ontwerp van de doeken is in handen van Inside Outside en het Textiellab van het TextielMuseum is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en productie.

Vanaf eind mei kun je als bezoeker het productieproces volgen in het Textielmuseum.

Facts & figures

Opdrachtgever: Gemeente Tilburg
Omvang: 11.200 m2
Architect: CIVIC architects
Restauratie architect: Braaksma & Roos architectenbureau
Interieur & textiel: Inside Outside - Petra Blaisse & TextielMuseum
Inrichting bibliotheek en office spaces: Mecanoo architecten
Adviseurs gemeente bouwmanagement: Stevens van Dijck Bouwmanagers & Adviseurs
Adviseur technieken: Arup (constructief ontwerp, installatieontwerp, bouwfysica, duurzaamheid, lichtontwerp, brandveiligheidsadvies en akoestisch ontwerp)
Aannemer Engineer & Build: Binx Smartility
Adviseurs Binx Smartility:
VDNDP bouwingenieurs (uitwerkend architect)
F. Wiggers ingenieursbureau (uitwerkend constructeur)
ABT Wassenaar (bouwfysica, akoestiek, brand)
SOM= (gebouwexploitatie)
Linneman bouw en advies (BREEAM certificering)
Glazen zaal: Octatube