terug naar nieuwsoverzicht

terugblik: kunstloc x DDW 2018

Oktober staat jaarlijks in het teken van de Dutch Design Week. Ook voor Kunstloc Brabant. Op het meest toonaangevende designevenement van Noord-Brabant werden van 20 t/m 28 oktober werk en concepten gepresenteerd van ruim 2600 ontwerpers verspreid over zo’n honderd locaties door heel Eindhoven. Net als voorgaande jaren, waren er dit jaar weer veel projecten te zien waar Kunstloc bij betrokken is. Denk aan projecten die een bijdrage uit het impulsgeldenprogramma hebben ontvangen, maar ook makers en organisaties die bij ons advies hebben ingewonnen om hun projecten te realiseren. Tijd voor een terugblik!

bio art laboratories | jalila essaïdi

De Eindhovense Jalila Essaïdi werd bekend door haar kogelwerende huid van spinnenzijde en textiel van koeienmest. Tijdens DDW opende ze BioArt Village, de nieuwe locatie van de door haar opgerichte stichting BioArt Laboraties. BioArt Laboratories werkt en pioniert op het snijvlak van kunst, wetenschap en natuur.

Kunstloc is al lang betrokken bij Jalila Essaidi en Bio Art Laboratories. Als “High Potential” doorliep Jalila in 2014 een op maat gemaakt talentontwikkelingstraject bij bkkc. In 2015 heeft BioArt Laboratories een meerjarige bijdrage uit de impulsgelden ontvangen voor het project ‘BioArt Laboratories Future Proof’. Sinds 2017 ontvangt BioArt Laboraties een tweejarige impulsbijdrage voor de doorontwikkeling van haar activiteiten op het gebied van cultuureducatie.

Leestip: in de Volkskrant verscheen een artikel over BioArt Village, de “groene rafelrand waar onze toekomst wordt vormgegeven”.

embassy of food | the dutch institute of food & design

Bij de tentoonstelling 'EDIBLE INVISIBLE' in de Embassy of Food konden bezoekers ervaren wat je niet kunt zien: microben. Microben zijn overal en hebben een nog veel grotere invloed op ons leven dan we tot voor kort dachten. Juist ontwerpers kunnen ons helpen die nieuwe blik op bacteriën en voedsel te ontwikkelen.

Het vakgebied food&design is de laatste jaren sterk in opmars. In Brabant speelt dit een prominente rol en is er veel aandacht voor alternatieve en creatieve antwoorden op complexe voedselvraagstukken. The Dutch Institute of Food & Design (DIFD) biedt een platform voor food-designers met als doel deze opkomende ontwerpdiscipline naar hoger niveau te tillen en de betekenis hiervan te vergroten en over te dragen.

DIFD heeft advies ingewonnen bij Kunstloc en ontvangt een meerjarige impulsbijdrage voor de ontwikkeling, positionering en lancering van het platform.

garden of resonance | studio JKL

Samen met docenten en studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft beeldend kunstenaar Jan Koen Lomans binnen het nieuwe interdisciplinaire TU/e Innovation Space-programma gewerkt aan een (geluids)installatie van resonerende objecten. Tijdens DDW werd 'Garden of Resonance' gepresenteerd.

'Garden of Resonance' wordt ondersteund vanuit de impulsgelden. Voor Studio JKL is dit project de opmaat naar de transformatie tot een interdisciplinaire studio. Voor TU/e biedt de samenwerking de mogelijkheid vakoverstijgend en multidisciplinair onderzoek in praktijk te brengen, in samenwerking met de Brabantse creatieve sector.

ROBOT LOVE

ROBOT LOVE is een grootschalige, interactieve expo experience rondom de liefde tussen mens en robot. Het is een succesvol vervolg op de pilot ROBOT LOVE Living Lab, één van de tien ambassades van DDW in 2017. De pilot werd ondersteund vanuit de impulsgelden, voor het vervolg dit jaar ontving de organisatie een bijdrage van het Brabant C Fonds. Een interessant voorbeeld van een project dat met behulp van een impulsbijdrage op vlieghoogte is gebracht om vervolgens gehonoreerd te worden bij een fonds gericht op projecten van (inter)nationaal niveau.

De tentoonstelling gemist op DDW? Deze is nog t/m 2 december te bezoeken in de Campina Melkfabriek!

meer kunstloc x ddw

Andere makers en organisaties op DDW 2018 waar Kunstloc Brabant bij betrokken is, waren o.a. Agri Meets Design (FoodLabPeel & FoodHeroes), Beeldenstorm/Daglicht, Cor Unum-Ceramics, DDW Music, Eindhoven Museum, De Fabriek, KONT, Manifestations, Smart Design to Market, Social Label, Studio Nienke Helder, Vij5, Wet op Behoud van Creativiteit.

meer weten over het impulsgeldenprogramma? neem dan contact op met een van onze adviseurs of met Marit Oosterom