terug naar projectoverzicht

Een passende entree voor de LocHal

project - crowdfunding

Pien den Hollander is een crowdfunding gestart voor de realisatie van haar ontwerp voor de noordentree van de LocHal in de Tilburgse Spoorzone. Dit is haar eerste werk in de openbare ruimte. Een unieke kans om zich verder te kunnen ontwikkelen als zelfstandig ontwerper en haar talent zichtbaar te maken.

winnaar kunstopdracht

Tweejaarlijks organiseert Kunstloc Brabant (voorheen bkkc) het workshoptraject ‘De Kunstopdracht’. Het traject is bedoeld voor beginnende beeldend kunstenaars, vormgevers, nieuwe media kunstenaars en (landschap)architecten. Zij leren meer over de opdrachtpraktijk, de financiële situatie, het beheer en behoud van kunstwerken in de buitenruimte en presentatietechnieken. Kandidaten krijgen de kans een echte opdracht te winnen. In 2018 was dat het maken van het ontwerp voor de noordelijke entree van de LocHal. De commissie van De Kunstopdracht bekroonde het ontwerp van Pien den Hollander als winnend ontwerp!

het ontwerp

De LocHal is de oude Locomotiefhal en was onderdeel van de NS-Hoofdwerkplaats. De noordentree is een open hal en daarmee is het de ruimte tussen de LocHal en de buitenwereld in. Het is als het ware de verbinding, en daarmee bijna geen opzichzelfstaande ruimte: het is de tussenruimte. De deur in deze entree zal in vorm en beweging de rijke historie van de LocHal representeren.

Een harde eis voor het ontwerp is dat de entree een afsluitbare deur moet krijgen, maar een deur is altijd een scheiding tussen twee ruimtes. Essentieel in het ontwerp is daarmee het creëren van een 3 dimensionale ruimte uit een 2 dimensionaal vlak.

Inspiratie voor het ontwerp komt rechtstreeks uit de archieven. De deur is ontworpen naar het evenbeeld van oude foto’s van zwevende locomotieven. In de hal zal een kraan worden geïnstalleerd van Kone Cranes (bekend van de reeds aanwezige kranen) en hieraan hangt een plaat staal. De plaat staal wordt gedurende de dag door de kraan verplaatst. De beweging is zo langzaam, dat hij nauwelijks zichtbaar is. Hij gaat eerst naar achteren, en komt dan langzaam weer terug. Terwijl hij deze beweging maakt, draait hij een halve slag. De deur is dus altijd ‘in transitie’ en is hierdoor gedurende openingstijd juist onderdeel van ‘de verbinding’ in plaats van een afscheiding tussen twee ruimtes.

Met deze crowdfunding wil Pien een deel van het mechaniek voor de aandrijving en de constructie van de deur financieren.

Motivatie Kunstloc Brabant

Dit project is voor de Brabantse Pien den Hollander een bijzondere opdracht en een unieke kans om zich verder te kunnen ontwikkelen als zelfstandig ontwerper en haar talent zichtbaar te maken. Deze crowdfunding draagt bovendien bij aan de versterking van Piens culturele ondernemerschap.Kunstloc Brabant steunt dit project van harte!

Meer informatie over dit project?

meer weten over crowdfunding? neem contact op met sam branten