terug naar projectoverzicht

Hopsa Heisasa | Vincent van den Ouden

project - crowdfunding

Vincent van den Ouden uit Bergen op Zoom is laatstejaars filmstudent aan het RITCS in Brussel. Voor de realisatie van zijn afstudeerfilm is hij een crowdfunding gestart. "Hopsa Heisasa"  is een magisch realistisch verhaal over de vluchtelingenproblematiek.

het verhaal

Een eenzaam jongetje genaamd Willem wil zijn ontvoerde teddybeer redden van Isra, een verdronken vluchtelingmeisje. Als hij erachter komt dat Isra’s eigen teddybeer is afgepakt door de golven en ze zonder niet door naar het hiernamaals durft, raken ze verzeild in een reis naar liefde en troost.

inspiratie

Inspiratie voor Hopsa Heisasa vond Vincent in zijn eigen jeugd. Het kind dat hij vroeger was, herkent hij in vluchtelingkinderen. Hij was een eenzame jongen die geen aansluiting vond met leeftijdsgenootjes. Hij vluchtte weg in fantasieën en bouwde ik een muur om zichzelf. Langzamaan was hij het kind in zichzelf vergeten. Dat 'Vergeten Kind' vond hij terug op de filmschool.

thematiek & stijl

Hopsa Heisasa wordt een film die een ander perspectief biedt op de vluchtelingencrisis: het perspectief van een Westers kind dat onbevangen naar de wereld kijkt. Het kind dat zich geen vragen stelt bij de migratiecrisis omdat hij die niet begrijpt, maar de hunkering naar liefde en troost wél.

Hopsa Heisasa brengt de kijker terug naar zijn eigen jeugd toen alles nog een ontdekkingsreis was. Op geen enkele wijze valt het woord ‘vluchteling’ of wordt verklaard hoe Isra als dode rondwandelt. Het onverklaarbare prikkelt de intuïtie van de kijker waardoor hij in zichzelf moet zoeken naar een antwoord. Dit maakt de kijkervaring persoonlijker en betekenisvoller.

Met behulp van deze crowdfunding wil Vincent onder andere kleding en decorstukken aanschaffen om een tijdloze sfeer te creëren om de magische wereld van Hopsa Heisasa geloofwaardig te maken. De personages gaan bijvoorbeeld jaren '30/'40 kleding dragen, maar met moderne accenten zoals mobieltjes, zonnebrillen en sportschoenen. En Willems slaapkamer zal een maritiem karakter krijgen met veel handgemaakt speelgoed en knuffels, maar ook met filmposters en een spelcomputer.

wist je dat...

Vincent van den Ouden lid is van het Brabantse audiovisuele netwerk KONKAV? En dat hij tijdens Catharsis International Film Festival met zijn korte film "Het Meisje & De Poortwachter" de prijs voor Best Student Fiction Shortfilm 2017 won?

Motivatie Kunstloc Brabant

De afstudeerfilm van de Brabantse Vincent van den Ouden (RITCS School of Arts) – een magisch realistisch verhaal over de vluchtelingenproblematiek – wordt zijn visitekaartje naar de professionele (Brabantse) filmsector. De inzet van crowdfunding draagt bovendien bij aan zijn ontwikkeling op het gebied van cultureel ondernemerschap. Kunstloc Brabant ondersteunt de jonge filmmaker van harte!

Meer informatie over dit project?

meer weten over crowdfunding? neem contact op met sam branten