terug naar projectoverzicht

Jordy in Transitland

project - crowdfunding

In de semi-geanimeerde documentaire Jordy in Transitland stappen we in deze fantasiewereld van Jordy. We ondernemen een queeste naar vrouwelijkheid, een zoektocht naar de mogelijkheden en grenzen van de maakbaarheid van het vrouwelijke lichaam. Jordy verlangt ernaar om volledig vrouw te zijn. Haar toekomstige fysieke verschijning weet ze tot in perfectie te omschrijven. Maar ook weet ze dat de wachttijden tot aan de hormonenkuur en de operaties haar transitieproces haar enorm in de weg staan.

Via Jordy’s vertellingen maken we kennis met haar droomwereld en haar drie handlangers: Verlangen, Ongeduld en Vastberadenheid. Terwijl we Jordy in verschillende interviews horen terugblikken op de lange (lijdens)weg van psychologenconsulten en medische bureaucratie, ontpopt zich in het visuele gedeelte van de film een intiem en modern sprookje waarin denkbeelden de werkelijkheid steeds meer beginnen over te nemen. Vanuit Jordy’s slaapkamer volgen we haar door het roze bos, bereiken we het prinsessenziekenhuis en sluipen we naar de operatiekamer waar de maakbaarheid van het vrouwelijk lichaam zegeviert.

Maar wat is dat dan precies, vrouw zijn? En wat is dan vrouwelijkheid? Voor Jordy is het duidelijk. Pas wanneer je de lichamelijke kenmerken van een vrouw bezit, bén je een vrouw. Althans, voor een ander. Want zelf voelt Jordy zich een vrouw en in haar fantasieën ziet zij er anders uit dan nu aan de vooravond van haar fysieke transitie. Jordy bevindt zich nu in Transitland, een gebied dat ze zo snel mogelijk wil verlaten. Juist nu ze niet in de tweedeling van onze maatschappij past, immers Jordy is geen man óf vrouw, versterkt het haar hunkering naar iets dat nog niet is. Het zorgt ervoor dat dit moment bij uitstek een tijd is om een intiem en uniek portret over haar te kunnen maken. Wil je dit project ondersteunen? Doneer dan mee!
 

Net als dat Jordy zich momenteel bevindt op het spectrum van man en vrouw, is de film Jordy in Transitland ook niet in één filmgenre te omvatten. De film begeeft zich tussen documentaire, animatie en fantasy-film en bevat elementen van zowel fictie als non-fictie.
 

Één van de vele inspiratiebronnen van de film vormt het werk van Richard Mosse. Met gebruik van één simpele techniek zet een pijnlijke wereld vol lijden om in een bijna magische wereld vol vreugde. Zo fotografeerde hij met een infraroodcamera de conflicten in het Democratisch Republiek Congo. De groene tinten zijn hierdoor vervangen door roze kleuren en geven zijn foto’s een dromerige, mysterieuze en sprookjesachtige sfeer.

Over de filmmakers:
Willem Timmers is een echte autodidact. Samen met Ilja Kok, de producent van deze film, trokken ze er in 2010 samen op uit om hun eerste documentaire te maken, in Ethiopië. En met succes: de film bereikte ruim 60 filmfestivals en ontving meerdere awards. Dat smaakt naar meer. Samen runnen ze hun productiebedrijf
Copper Views
en richten ze zich op het maken van documentaires over onderwerpen die op sociaal-maatschappelijk vlak belangrijke discussies opwerpen.

 

Motivering bkkc

'Filmmakers Ilja Kok en Willem Timmers gaan met hun Brabantse team aan de slag om een semi-geanimeerde korte documentaire over Jordy te maken. Jordy verlangt ernaar om volledig vrouw te zijn. Een modern sprookje waarbij de maakbaarheid van het menselijk lichaam zegeviert en de grens tussen werkelijkheid en fantasie langzaam vervaagt. Bkkc ondersteunt dit project met een zeer actueel thema graag. '

meer weten over dit project?

meer weten over crowdfunding? neem contact op met luc begas

013 750 8433l.begas@bkkc.nl