terug naar projectoverzicht

Oyster 1942

project - crowdfunding

In 2019 herdenkt de provincie Noord-Brabant 75 jaar bevrijding en tevens het einde van de Tweede Wereldoorlog. In 2020 geldt dit voor heel Nederland. Regisseur Klaas van Eijkeren is voor deze gelegenheid gevraagd een speelfilm te regisseren die het Sinterklaasbombardement van 6 december 1942 herdenkt. Na twee voorgaande succesvolle campagnes, gaan Klaas en producent Arjan Senden als ervaringsdeskundigen voor de derde keer een crowdfunding campagne starten om de productie verder in gang te zetten.

Over Oyster 1942

Oyster 1942 verfilmt het waargebeurde verhaal van het Sinterklaasbombardement te Eindhoven op 6 december 1942. Op klaarlichte dag werden de Philipsfabrieken onder vuur genomen door het Britse Royal Air Force (RAF). In de fabrieken werden onder Duitse bezetting speciale lampen geproduceerd voor Duitse radarapparatuur. Zodoende werden de gebouwencomplexen midden in de stad een belangrijk doelwit voor de geallieerden. Voor vele oudere Eindhovenaren blijft het echter een treurige herinnering die jaarlijks terugkeert. Oyster 1942 brengt onder andere het perspectief van een gezin uit Eindhoven op het bombardement in beeld. Welke morele dilemma’s en intriges komen naar boven naar aanleiding van deze verschrikkelijke gebeurtenis in 1942?
 

Over de makers

Oyster 1942 is een project dat wordt geregisseerd door Klaas van Eijkeren in samen met onder andere de filmploegcrew van Studio Gotley en producent Arjan Senden. Van Eijkeren en Senden voltooiden al tweemaal eerder een succesvolle crowdfunding campagne voor de speelfilms Patria (2014) en The Fox (2017). Beide films werden vertoond in de bioscoop en genoten zowel een succesvolle binnenlandse als buitenlandse release.
 
 

Motivatie Kunstloc Brabant

De verfilming van dit waargebeurde verhaal ter herdenking van het Sinterklaasbombardement te Eindhoven blijkt een mooie aangelegenheid om 75 jaar bevrijding van de provincie Noord-Brabant te vieren. Kunstloc Brabant ondersteunt Oyster 1942 dan ook van harte met een bijdrage.
 

meer weten over dit project?

meer weten over crowdfunding? neem contact op met luc begas