terug naar projectoverzicht

Stenen kun je niet eten

project - crowdfunding

Deze crowdfunding is afgelopen, je kunt niet meer doneren.

In het project Stenen kun je niet eten gaan Marije van der Park, Rozemarijn Oudejans en Sietske Mol op zoek naar particuliere eetbare tuinen in Nederlandse steden. De eerste stap is een boek vol foto’s, verhalen, veel praktische tips en recepten. Geen ‘gewoon tuinboek’, geen kookboek, geen fotoboek, geen verhalenboek, maar van dat alles een beetje. Marije, Rozemarijn en Sietske zijn een crowdfunding gestart om hun boek te realiseren!

Over het project

Zoveel mogelijk groene, eetbare tuinen in Nederlandse steden: dat is de droom van de makers van Stenen kun je niet eten. Want groen zorgt tussen al die stadse stenen voor ontspanning, frissere lucht en biodiversiteit. Het nodigt vogels, vlinders en insecten uit en voorkomt wateroverlast. Een eetbare tuin is bovendien lekker, gezond en leuk voor het hele gezin. Heel veel vliegen in een klap dus! Uiteindelijk willen de makers niet alleen het boek, maar ook een zadencollectie, expositie en lespakket ontwikkelen.
 

Over de makers

Marije van der Park is de initiatiefnemer van dit project. ‘Ik wil mensen de tools geven om zelf stappen te zetten en iets te creĆ«ren of te veranderen. Een eetbare tuin is een ware schat. Je ziet ‘m groeien en bloeien, je kunt ervan oogsten, hoe leuk en lekker voor jezelf en je kinderen.’
 
Schrijver Sietske Mol stoeit zich dagelijks een hoedje met taal en komt in de natuur weer bij zinnen. ‘Van kinds af aan word ik gelukkig van groen om mijn heen. Een tuin geeft rust en energie tegelijk, daarmee kan ik weer vooruit. Dat gun ik iedereen.’
 
Grafisch ontwerper Rozemarijn Oudejans doet regelmatig levenslessen op in haar tuin. ‘Wanneer ik na mijn vakantie thuiskom, is het altijd even schrikken. Maar dan zie ik dat het wemelt van de bijen en vlinders op het onkruid, en dat er spontaan een leuk plantje is gaan bloeien tussen de voegen. Loslaten is leuker dan het lijkt.’
 

Over het boek

Marije, Sietske en Rozemarijn willen iedereen met een tuin inspireren en helpen om zelf aan de slag te gaan. Mensen die al een groene tuin hebben en er een eetbare tuin van willen maken, maar ook mensen die hun tuin hebben betegeld uit praktische overwegingen. Ze willen laten zien dat juist een groene tuin weinig onderhoud vergt en een mens heel blij kan maken. En daar heb je echt geen dikke portemonnee, fancy gereedschap en ultragroene vingers voor nodig. Sterker nog, het gaat je geld besparen. Hoe denk je bijvoorbeeld over gratis aardbeien?
 
Stenen kun je niet eten wordt geen ‘gewoon tuinboek’ maar een combinatie van verschillende onderdelen: inspirerende interviews met mensen die al een eetbare tuin hebben, veel praktische tips en recepten, en prachtige foto’s. Marije, Rozemarijn en Sietske zijn een crowdfunding gestart. Door te doneren help je het boek werkelijkheid te maken!
 

Motivatie bkkc

Wie een boek maakt over groen, moet ook zelf groen doen, vinden de Marije, Sietske en Rozemarijn. Ze gaan daarom te werk volgens de principes van permacultuur: zorgen voor de aarde, zorgen voor elkaar en delen van de weelde. De inzichten die ze onderweg opdoen willen ze delen met alle makers die duurzamer willen werken.
 
bkkc heeft kennisdeling, binnen en buiten het culturele veld, hoog in het vaandel staan. Een project als Stenen kun je niet eten zet creatieve processen in om een verschil te maken in Brabant en heel Nederland. De crowdfundingcampagne is de eerste, ondernemende stap in een groot project en dat steunen we graag!
 

meer weten over dit project?

meer weten over crowdfunding? neem contact op met luc begas

013 750 8433l.begas@bkkc.nl