terug naar projectoverzicht

Van Houdoe naar How Do...?

project - crowdfunding

“Van Houdoe naar How do..?” duikt in het DNA van de Brabanders. En Brabander ben je niet alleen in Brabant. Ruim een eeuw emigreerden vele Brabanders naar het dorpje Little Chute in de VS. Op originele wijze wordt getoond dat er geen grenzen zijn voor de Brabantse cultuur en gewoonten. De Brabantse families die besloten in Little Chute een nieuw leven op te bouwen namen Brabant gewoon met zich mee. Het gaf houvast en betekenis aan hun leven. Voor de realisatie van deze bijzondere documentaire zijn filmmakers Diny van Hoften en Manon van Bergen een crowdfunding gestart.

het verhaal

Er bleek een hele historie schuil te gaan achter een klein berichtje in een krant van 2013. In Little Chute, een klein dorpje in de staat Wisconsin in de Verenigde Staten, werd gestart met de bouw van een Brabantse molen. Filmmakers Diny en Manon gingen op onderzoek uit en kwamen achter een bijzonder verhaal. Over een periode van 112 jaar emigreerden katholieke Nederlanders, voornamelijk uit Oost-Brabant naar dit ene dorp. Generaties lang bleven mensen daar bij elkaar wonen om vast te houden aan hun geloof, cultuur en gewoonten. Ver van huis hebben zij hun eigen stukje Brabant gesticht.

De laatste migranten vertrokken in 1960 naar Little Chute. Een aantal van hen zijn nog in leven, maar ze zijn oud en hebben een broze gezondheid. Ze kunnen nu nog hun verhaal vertellen. Waarom zijn ze destijds vertrokken en hoe is het leven hen vergaan? Wat is er overgebleven van hun cultuur, de taal en hoe hebben ze dit doorgegeven aan hun kinderen? Hebben ze nog heimwee naar het Brabantse land? En voelen de nazaten van emigranten zich verbonden met het land van hun ouders en/of voorouders?
 
De documentaire ‘Van Houdoe naar How do...? legt een stukje Brabants erfgoed vast en laat zien hoe belangrijk je roots zijn. Want die neem je overal mee naartoe, waar je ook bent in de wereld.

motivatie kunstloc brabant

Diny van Hoften & Manon van Bergen zijn gedreven filmmakers die al jarenlang werkzaam zijn in Brabant. Voor diverse opdrachtgevers maken ze producties die de vele gezichten van de provincie laten zien. Met deze documentaire verstevigen zij hun positie als filmmakers in de Brabantse filmsector.

Meer informatie over dit project?

meer weten over crowdfunding? neem contact op met sam branten