terug naar projectoverzicht

Langstraat Revisited

project - impulsgelden

Het leer van Nederlandse runderen wordt als anoniem product op de markt gebracht. Er is weinig aandacht voor de herkomst en productie van leer, gemaakt van de huiden van dieren. Coöperatie voor meer Transparantie in de Leersector heeft de ambitie om een volledig Nederlandse leerketen op te zetten die van begin tot eind transparant is. Het ontwikkelen en aanbieden van aantrekkelijke en iconische producten in samenwerking met ontwerpers, moet ervoor zorgen dat de consument weer in contact komt met de oorsprong van het product en het maakproces.

Fotograaf: Ramon Mangold

samenwerking

Centraal staat de Langstraat, ooit het centrum van de leerproductie in Nederland en misschien wel wereldwijd. Verborgen voor het publiek, is hier nog steeds een belangrijke leereconomie. Langstraat Revisited maakt deze leereconomie weer zichtbaar door het creëren van een nieuwe transparante leerketen waarin natuurboeren, leerindustrie en designers samenwerken.

transparante leerketen

De Langstraat Revisited richt zich op het leer van Nederlandse natuurkoeien: oud-Hollandse rassen die het Nederlandse landschap onderhouden en daarmee een bijdrage leveren aan het in stand houden van ons erfgoed. De huiden worden op een zo ecologisch verantwoordelijke manier gelooid. Om dit leer, dat door de traditionele leersector als inferieur wordt bestempeld, op de markt te kunnen brengen, is het nodig om veranderingen aan te brengen in de keten. Het idee dat het leer inferieur is, moet omgebogen worden naar het besef dat het superieur is vanwege de herkomst van de huiden. Dit lukt alleen als designers de rauwe, pure schoonheid van het product vertalen in aantrekkelijke ontwerpen en producten.

ontwerpend onderzoek

Studenten van Avans, Artez en DAE gaan ontwerpend onderzoek doen naar de toepassingsmogelijkheden van leer. STAHL en SLEM stellen hun laboratoria hiervoor beschikbaar. Parallel aan dit onderzoek doet Vrije Koe onderzoek naar de toepassing van leer door de eeuwen heen, bijvoorbeeld als fundering voor gebouwen en voor isolatie. De resultaten van beide onderzoeken vormen de basis voor een expositie bij SLEM en voor een publicatie. Daarnaast doen De Duinboeren en STAHL onderzoek naar de impact van voeding en leefomstandigheden van runderen op de kwaliteit van leer.

iconische producten

Vijf designers gaan een aantal iconische producten van natuurleer ontwikkelen. Met deze producten wil de Langstraat Revisited natuurleer én de Langstaat op de kaart zetten. Dit doen ze door het organiseren van publieksactiviteiten. Denk aan crowdfunding, om een start te maken met de voorverkoop van de producten. Bij voldoende verkochte producten, gaat het productieproces van start.

waarom een bijdrage uit de impulsgelden?

De ABC-commissie staat, net als de externe jury, positief tegenover het plan en waardeert het dat de projecthouders veel partijen betrokken hebben bij Langstraat Revisited. Het uitdragen van de duurzaamheid in het proces van de leerketen en de product- en conceptontwikkeling vindt de jury impulswaardig. De commissie kent, in navolging van het juryadvies, de gevraagde bijdrage uit de impulsgelden toe.

Het projectplan en de volledige aanvraag lees je in het overzicht van de aanvragen onder nummer 357.

meer weten over dit project? neem contact op met Marit Oosterom

013 7508423m.oosterom@bkkc.nl

hulp nodig bij jouw impulsgeldenaanvraag?