terug naar projectoverzicht

dubbel-expositie Gevonden voorwerpen

project - kennis & dialoog

Veel kunstenaars laten zich inspireren door gevonden voorwerpen en oude foto’s en tijdschriften. Herinneringen aan vervlogen tijden, tekens van levens, fascinerend! Wat gebeurt er met een beeld als je dit in een andere context plaatst? Wat zegt een collectie over verzamelen? Wat bewaren we en wat gooien we weg?

Afbeelding: gedeelte uit Not yet titled 2016 - Chantal Rens
De andere werken zijn resp. van Tessa van Helden, Paul Bogaers en Robin Gerris.

Tessa van Helden, studente aan Fontys DBKV, plaatste het werken in een bredere kunsthistorische context. Het resultaat is een duo-expositie op twee locaties met werken van kunstenaars Paul Bogaers, Chantal Rens, Tessa van Helden en Robin Gerris.

Bij bkkc wordt werk van de deelnemende kunstenaars getoond. De thematiek speelt in op de vragen omtrent collecties, context en het werken met bestaand beeldmateriaal.
 
Voor de expositie in de Bibliotheek Tilburg Centrum doken de kunstenaars in de collecties van Regionaal Archief Tilburg, Stadsmuseum Tilburg en de Bibliotheek Midden-Brabant. In de expositie in de bibliotheek vind je items en beelden terug uit deze collecties, die door de kunstenaars in een heel andere context zijn geplaatst. Paul Bogaers fungeert binnen deze tentoonstelling als gastcurator over de collectie van de bibliotheek.
 
Het project heeft een educatief programma voor het voortgezet onderwijs en voor studenten ABV van Fontys, verzorgd door Kunstbalie.

deelnemende kunstenaars

Paul Bogaers

Met zijn combinaties van foto’s en fotografische ‘objects trouvés’ zoals amateurkiekjes, plaatjes uit boeken en andere bestaande beelden, nodigt fotograaf Paul Bogaers de kijker uit om onverwachte verbanden en betekenissen te ontdekken. De afgelopen jaren is zijn tweedimensionale fotografie ruimtelijk geworden met vervreemdende assemblages en installaties.

robin gerris

Gebruikmakend van gevonden beeldmateriaal heeft zijn werk tot doel een visueel hulpmiddel te creëren voor bezinning en persoonlijke reflectie. Robin laat de kijker nadenken over het verleden van een object of beeld. Hij biedt met zijn werk ruimte om te reflecteren over het eigen verleden en nodigt de kijker uit om zijn/haar eigen verhaal te zoeken in het beeld.

chantal rens

Chantal verzamelt beelden die in feite zeer tijdgebonden zijn, maar die ze door combinaties in collages een onbestemde atmosfeer verleent. Ze hanteert daarvoor simpelweg de schaar en de lijmpot om bestaand beeldmateriaal dat we hebben overleefd boven zichzelf uit te tillen. Haar werk heeft de aard van een schrijnend verlangen, doet lichtvoetig aan en is in zijn vanzelfsprekendheid ook altijd raadselachtig.

tessa van helden

Tessa heeft een fascinatie voor archiefmateriaal en zij haalt haar inspiratie voornamelijk uit amateurfoto’s die zij verzamelt op rommelmarkten. Deze foto’s dienen als uitgangspunt voor de werken die Tessa maakt waarbij de vraag centraal staat wanneer zij de verbeelding van de toeschouwer aan kan spreken. Wanneer is een beeld nog herkenbaar en wanneer wordt het abstract?

verder werkten mee:

Deelnemers Hackaton ‘Augmented Exhibitions’ van de Kennismakerij (Bibliotheek Nieuwe Stijl) gingen aan de slag om een creatieve technologische oplossing te vinden die een extra laag informatie over de beelden in de expositie legt. Twee concepten zijn te zien in de expo in Bibliotheek Tilburg Centrum. De makers zijn: Berry de Jong, Robbert Heijnen, Rutger Kamerbeek.

Activiteiten rondom de expo

 * 12 maart | lezing Erik Kessels
 * 12 maart | opening expositie bij bkkc en Bibliotheek Tilburg Centrum
 * 23 en 24 maart | Kunstroutes langs pop-up musea: tentoonstellingen op niet voor de hand liggende locaties door studenten Fontys Academie voor Beeldende Kunst. Start vanaf bkkc en de Bibliotheek Tilburg Centrum. Hier vind je meer info.
 *  4 april | lezing 'Gevonden voorwerpen: the making of' met Paul Bogaers
 * 20 april | bkkc connects | Gevonden voorwerpen
* 13 april | rondleiding 'Meet the maker' met Tessa van Helden

krachten gebundeld

Gevonden voorwerpen is het eerste samenwerkingsproject tussen bkkc, Kunstbalie en de Bibliotheek Midden-Brabant. Deze organisaties zijn vanaf 2018 samen gevestigd in de Tilburgse LocHal: het nieuwe knooppunt van kennis, cultuur en ondernemerschap.
Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg haakten specifiek voor dit project aan.

openingstijden

Deze expositie is te zien van 12 maart tot en met zondag 30 april 2017.
De tentoonstellingsruimte van bkkc is geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 – 17.00 uur en in het weekend van 13.00 – 17.00 uur.

De Bibliotheek Tilburg Centrum is gevestigd aan het Koningsplein 10. Daar is de expo te zien op maandag t/m vrijdag 09.00 – 21.00 uur | zaterdag 09.00 – 17.00 uur | zondag 13.00 – 17.00 uur.

De toegang is op beide plekken gratis.

Meer weten over exposities? neem contact op met Atty Bax

013 7508448a.bax@bkkc.nl