terug naar projectoverzicht

expo: art of integration #2 | tijd voor tapijten

project - kennis & dialoog

Kunst kan verschillende werelden bij elkaar brengen. Tijd voor Tapijten is een landelijk project van Stichting de Vrolijkheid, uitgevoerd door bewoners van diverse azc's samen met kunstenaars van stichting De Werkelijkheid onder art direction van textielontwerper Petra Vonk. In diverse azc’s werken bewoners en kunstenaars aan een tapijt. Geïnspireerd door ambachten, tradities, symbolen en familieverhalen. Bekijk het resultaat en luister naar de bijzondere verhalen en ontmoetingen achter deze tapijten.

Bewoners van azc Almere werkend aan het project Tijd voor Tapijten
afbeelding: Petra Katanic / De Vrolijkheid

In het nomadische bestaan van bewoners van asielzoekerscentra zijn tapijten dragers van verhalen. Verhalen van het gewone familieleven van voor een oorlog of vlucht. Ontwerpers, vaak zelf met een vluchtelingenachtergrond, hebben in elf Nederlandse asielzoekerscentra in workshops van stichting de Vrolijkheid bewoners ontmoet en verhalen gedeeld, technieken, talenten en expertise ontdekt. Dit resulteerde in elf tapijten, gemaakt op basis van deze verhalen en technieken. Daarmee maakt Tijd voor Tapijten sporen zichtbaar – ongeacht of deze families mogen blijven of moeten vertrekken.

Deelnemende kunstenaars

Renée Tilkin werkt op een intuïtieve, bijna gedachteloze manier. Zo ontstaat een oprechte rauwheid die alleen tot stand komt als je je niet langer verzet tegen wat in je opkomt. Ze experimenteert graag met materialen, grondstoffen en ambachtelijke technieken.

In het werk van Marianne van Heeswijk krijgen afgedankte voorwerpen nieuw leven ingeblazen. Zo reanimeert ze als het ware de voormalige iconen van huiselijkheid en geeft ze hen een nieuwe ziel mee.

Mitra Jashni is een post-moderne beeldend kunstenaar, permanent lid van de 'Iranian Painters Association'. Ze heeft zich gespecialiseerd in schilderen, tekenen en beeldhouwen en zingt hedendaagse Iraanse muziek. Daarnaast was ze actief in het kunstonderwijs in Iran en Equador.

Grootgebracht in een familie waarin veel handwerk werd verricht bedacht Asmira Salkanović een concept waarin pure materialen, kleuren en oude technieken samen komen in een nieuw ontwerp. De door haar gecreëerde damesmode en kostuums zijn veelvuldig te zien geweest in het theater en op televisie.

Iva Janković's werk beweegt zich op het grensvlak van beeldende kunst en textiel design. Voor haar project 'MIDS by Iva Janković' ontwerpt en schildert ze kleding. Zo ontstaan draagbare schilderijen, 'artwear'.

Jana Vukšić is erg geïnteresseerd in de manier waarop een ontwerp is opgebouwd en hoe wij als gebruikers met zo'n constructie omgaan. In haar werk experimenteert zij met bestaande structuren door deze uit elkaar te halen en opnieuw vorm te geven.

Mona Javaheryzad is van jongs af aan bezig met kunst. Liever dan in woorden, drukt ze zich uit in beelden. Beeldtaal is de taal die ze spreekt en verstaat.

Nosrat Mansouri Gilani exposeert regelmatig op allerlei locaties in Nederland. Hij werkt met symbolen, handelingen en rituelen die hij van zijn eigen cultuur en van andere culturen kent; vaak gebruikt hij deze los van hun oorspronkelijke functie.

Safaa Khazal maakte illustraties voor tijdschriften uit Irak, Jordanië, Saudi Arabië en Koeweit, tekende stripverhalen en illustreerde kinderboeken en Arabische sprookjes. Hij is opgegroeid in de nabijheid van cultureel erfgoed uit de antieke Sumerische beschaving.

Tawab Safi is al zo lang als hij zich kan herinneren bezig met het maken van beelden. Hij is in Afghanistan opgeleid in de realistische en figuratieve schilderkunst. De mens, de cultuur, de muziek en de natuur in veelal eenvoudige thema's zijn zijn inspiratiebronnen.

Filmmakers Alwine van Heemstra en Hermen van de Waal maakten een video-tapijt.

lezing Mireille Houtzager

Mireille gaat het onder andere hebben over de oorsprong en ontwikkeling van tapijten, ze zal een dwarsdoorsnede geven van tapijten door diverse culturen en tijden en vertelt over de bijzondere betekenis van tapijten (symboliek van ornamenten, kleuren, indeling/compositie). Toegespitst op de werken van de tentoonstelling plaatst ze die in zowel een cultuur/sociaal historisch - als in een eigentijds kader.

Mireille is werkzaam als (hoofd)docent in het kunstonderwijs en is verbonden aan diverse kunstacademies (Den Haag, Tilburg, Den Bosch, Maastricht, Gent) zowel in de kunstpraktijk als in de kunsttheorie (textiel, kostuum, mode-geschiedenis, kunstbeschouwing.) Ze is gastdocent en geeft masterclasses in o.a. Leicester (UK), Keulen, Kortrijk, Oslo, Helsinki, Turijn, Baltimore (USA), Wenen, en Linz. Daarnaast is ze auteur en curator.

Expo Dolls’ House

In onze 'etalage' wordt naast de expo 'tijd voor tapijten' ook de expo Dolls’ House tentoongesteld. 18 architecten hebben poppenhuizen ontworpen en gemaakt, waarbij ze  rekening moesten houden met een handicap. Dat kon een handicap zijn van degene die met het poppenhuis speelt, maar het kon ook onderzoek betekenen naar wonen met een handicap middels het poppenhuis danwel een vrije vertaling. De poppenhuizen zullen uiteindelijk geveild worden en de opbrengst komt ten goede aan onderzoek naar energiestofwisselingsziektes middels de stichtingen energy4all en stofwisselkracht.
Meer info: dolls-house.nl
De Expo is bij bkkc te zien van 13 juli t/m 13 augustus. Hierna reist de expo door naar:
Heerlen (SCHUNCK*) : 18-8 t/m 15-10 (opening: 17-8) en
Amsterdam (ARCAM) : 7-11 t/m 9-12 (opening 4-11).

openingstijden

Deze expositie is te zien van 13 juli tot en met 3 september 2017.
De tentoonstellingsruimte van bkkc is geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 – 17.00 uur en in het weekend van 13.00 – 17.00 uur. Toegang is gratis!

Wil je bij de lezing zijn? Meld je dan hier aan

meer weten over de expositie? neem contact op met atty bax

013 7508448a.bax@bkkc.nl