terug naar projectoverzicht

expo | buiten kaders

project - kennis & dialoog

Veel fotografen en filmregisseurs tonen hun maatschappelijke betrokkenheid door zowel hun discipline als de wereld om hen heen te bevragen. Het veld is veel meer diffuus gaan werken en makers switchen makkelijk van discipline. Binnen deze nieuwe beweging wordt het woord ‘documentaire’ eigenlijk niet meer gebruikt: het gaat om de betrokkenheid bij de samenleving. Vorm volgt intentie.
 

Foto's: Still uit 'Your Weekly President' van Willem Popelier
Schets van Ton Hafkamp uit werk 'Ver Binnen' van Jenny van  den Broeke en Karin Anema
Foto van multi sensorische installatie 'Be boy Be girl' van Marleine van der Werf en Frederik Duerinck

Foto van Claudia den Boer uit 'Anchors'


bkkc biedt ruimte aan deze idealistische makers. We tonen het werk van filmmakers en fotografen die het documentaire-vak onderzoeken, en tonen in het bijzonder wat in Brabant binnen het documentaire werkveld gebeurt.

Deelnemende kunstenaars


Marleine van der Werf werkt vanuit een documentair vertrekpunt als kunstenaar en filmmaker. In de filmische werelden die ze creëert is de subjectieve beleving van de werkelijkheid het centrale thema. Het is haar doel om dit te vertalen naar intense ervaringen door perceptie op verschillende zintuigelijke manieren te onderzoeken. De multi-sensorische installatie Be boy Be girl die ze samen met filmmaker Frederik Duerinck maakte, is een zintuigelijk experiment waarbij ons lichaam het voertuig wordt om de werkelijkheid uit te dagen. Met een scherp gevoel voor de actualiteit, creëren zij een ervaring tussen spektakel en introspectie, innovatie en inhoudelijke verdieping.
www.marleinevdwerf.com

Willem Popelier werkt met fotografie. Zijn aandacht ligt op de werking en de politiek van representatie. Hij onderzoekt de algemeen geaccepteerde manieren waarop portretten in onze samenleving worden gebruikt en hoe identiteit door beeld wordt gerepresenteerd en bekeken. Sinds 2008 heeft hij alle 427 speeches van voormalig president Obama verzameld, per speech een enkele still geselecteerd en uitgeprint. De installatie Your Weekly President nodigt je uit door alle wekelijkse speeches te scrollen en je aandacht te richten op de visuele details. Het werk benadrukt de zorgvuldig opgebouwde werkelijkheid rondom Obama, de herhaling van zijn gezicht, het verstrijken van tijd en de visualisatie van macht.
www.willempopelier.nl

Claudia den Boer is gefascineerd door het gegeven ‘plaats’. Fotografie is een manier om te onderzoeken hoe zij zich hiertoe verhoudt, waarbij het kader één van de belangrijkste instrumenten is. De kracht van het kader ligt volgens haar in de subtiliteit ervan: het stelt haar in staat om vooral dingen weg te laten, buiten beeld te laten en te spelen met suggestie. Zij verlegde haar focus de afgelopen jaren van een gebouwde omgeving naar de stilte van het woestijngebied. In stilte zijn, bleek een tweeledige ervaring te zijn voor haar; het brengt haar dichter bij haarzelf, maar is ook beangstigend. Deze paradox vertaalde zich naar hoe zij het kader van haar camera gebruikt. Geconfronteerd met de enorme ruimte en stilte in het landschap, maakte ze Anchors, waarin ze zocht naar een houvast in haar beelden. De crowdfunding voor de realisatie van de publicatie Anchors is ondersteund vanuit de impulsgelden.
www.claudiadenboer.nl

Jenny van den Broeke onderzoekt in haar werk hoe de persoonlijke blik zich kan openen voor een gedeelde werkelijkheid. Ze positioneert zich hierbij op het snijvlak van documentaire film en virtual reality. Als onderdeel van Studio APVIS verkent ze de potentie van dit nieuwe stukje werkelijkheid. In samenwerking met (wetenschaps)journalist en schrijver Karin Anema maakte ze het virtal reality-experiment Ver Binnen. Hierin ervaar je hoe schizofrenie het leven van Ton beïnvloedt. Karin schreef eerder over Ton in haar boek Vandaag koop ik alle kleuren. Door zijn leven met ijzeren hand te ordenen én door zijn creativiteit krijgt hij uiteindelijk grip op het bombardement aan prikkels in zijn hoofd. Ver Binnen is ontwikkeld met ondersteuning van talentontwikkelingstraject Playgrounds Next.
www.apvis.nl
www.karinanema.com
 

openingstijden

Deze expositie is te zien van 11 mei tot en met zondag 2 juli 2017.
De tentoonstellingsruimte van bkkc is geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 – 17.00 uur en in het weekend van 13.00 – 17.00 uur. Toegang is gratis!
Let op! Tijdens het pinksterweekend is onze exporuimte gesloten.
 

activiteiten rondom het thema fotografie en film

bkkc connects | framing the now - 15 juni
materials 11 | foto - 16 mei

 

meer weten over de expositie? neem contact op met atty bax

013 7508448a.bax@bkkc.nl