terug naar projectoverzicht

expo | onvoltooid archief

project - kennis & dialoog

11 september t/m 2 november 2014 | De eerste van drie exposities over de nalatenschap van kunstenaars, in het kader het project Archief voor de toekomst.

Hoe draag je er als kunstenaar zorg voor dat je werk bewaard wordt? Wat is van waarde? Wat behoort tot de kern en wat tot de context? Wat moet minimaal blijven, en wat kan weg als we niet bereid of in staat zijn alles te bewaren? Wat doe je met werk dat door een calamiteit in de verdrukking raakt? En wat rest als werken en archief onherstelbaar verloren zijn gegaan? Het zijn belangrijke vragen waar niet iedere kunstenaar bij stil staat, of lang bij stil wil staan. Werk moet in de eerste plaats worden gemaakt. Het duiden en bewaren is een zorg voor later. Voor anderen, vinden sommigen. Tot het moment daar is dat je er wel over moet nadenken omdat omstandigheden dat van je vragen.

Jacobus Kloppenburg (Amsterdam, 1930)
“Wat gebeurd is, is gebeurd. Maar het was niet nodig geweest. Er was één container met ijzersterke werken, waaronder kunstwerken die ooit in het kader van de BKR waren aangekocht door de overheid,… voor tonnen. Allemaal markante dingen.” (Waldo Bien over de vernietiging van het werk van Jacobus Kloppenburg. Amsterdam, maart 2014)

Ria van Eyk (Venlo, 1938 – woont en werkt in Eindhoven)
“Ik verdiepte me in de mogelijkheden die de ruimte of het gebouw gaf (…). Ik heb die schetsen altijd als autonome tekeningen gemaakt. Van een flink aantal projecten zijn dat mooie dingen. Maar daar is geen belangstelling voor. (…) En dan zit ik met een deel van mijn werk… wat nu?” (Eindhoven, februari 2014.)

Bert Loerakker (Breda, 1948 – woont en werkt in Helmond)
“Ik pak nog steeds mis naar dingen die verbrand zijn, waarvan ik nog denk dat ik ze heb.” ( Helmond, maart 2014.)

Loek Grootjans  (Arnemuiden, 1955 – woont en werkt in Breda)
“Er zijn periodes in je leven dat je zoekt, je beginperiodes. Ik heb het allemaal nog. Maar de komende maanden gaan we daar toch wel wat in filteren.” (Breda, april 2014.)

expositie

11 september t/m 2 november 2014
bkkc tilburg | spoorlaan 21 i-k
ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur en in het weekend van 13:00 tot 17:00 uur
gratis toegang

Archief voor de toekomst

Onvoltooid archief maakt onderdeel uit van het project Archief voor de toekomst. Hierin onderzoekt bkkc samen met Verbeke Foundation de problematiek rondom het behoud en beheer van oeuvres van hedendaagse beeldend kunstenaars. Het project geeft iedereen die beeldende kunst een warm hart toedraagt, zowel makers als genieters, meer inzicht in de dilemma’s die vaak onzichtbaar achter de schermen spelen, maar onmiskenbaar een stempel drukken op de totstandkoming van ons erfgoed voor de toekomst.

meer weten over dit project? Neem contact op met Bas Veldhuizen

013 - 7508434b.veldhuizen@bkkc.nl

meer weten over archief van de toekomst? lees meer op de projectpagina