terug naar projectoverzicht

expo | verborgen parels

project - kennis & dialoog

28 november 2013 t/m 26 januari 2014 | In deze tijd ligt de focus op jonge kunstenaars, talentontwikkeling en ondernemerschap. Word je na de academie niet meteen opgepikt en is de ondernemer in de kunstenaar niet goed genoeg ontwikkeld, dan wordt het lastig om je hoofd boven water te houden. De jonge kunstenaar krijgt aan alle kanten, ook van bkkc, te horen dat het belangrijk is om in ieder geval dat ondernemerschap zo snel mogelijk te ontwikkelen.

minder zichtbaar, maar zeker niet minder goed

Er wordt meestal weinig aandacht geschonken aan een andere, veel grotere groep professionele kunstenaars die al jarenlang achter de schermen haar oeuvre opbouwt. Deze kunstenaars zijn niet opgeleid met ondernemerschap en hebben vaak heel andere motieven om zich bezig te houden met kunst.
 
Verborgen parels gaat over zes kunstenaars die zich elk op eigen wijze manifesteren in de wereld van kunst. Deelnemers:
•    Dragan Despotovic
•    Jenny Ymker
•    Peter van Houten
•    Sattva Leehvi Brown (alias van Alexander Korsmit)
•    Ad Wijgergangs
•    José van der Schoot

La Biennale
De Biënnale van Venetië week dit jaar al bewust af van de focus op jonge kunstenaars. Je zag er kunst van alle leeftijden, bekend of onbekend, outsiders en volkskunst. Precies dát, zie je ook terug in verborgen parels.

kunstenaars

Ad Wijgergangs (1960)
Tekenen was eerst een vrij emotionele fysieke uiting van de gespannenheid waarmee hij leefde. Later werd het rustiger, ook zijn tekeningen. Ze verhalen her en der nog wel over de zwaarte en gespannenheid uit vroeger dagen, over de gekte en de eenzaamheid van het kunstenaarschap, maar ruimer baan krijgen gaandeweg  lichtere onderwerpen als muziek, vriendschap en de (ongerijmdheid van de) droom. (www.adwijgergangs.nl)

Jenny Ymker (1969)
Het werk van Jenny gaat over emoties. Ze is gefascineerd door de zoektocht van de mens naar zichzelf en plek in het leven. De mensen die ze tijdens haar werk in de zorg (geriatrie) ontmoet, vormen voor haar een belangrijke inspiratiebron.

Terugkerende thema's zijn eenzaamheid, opgesloten zitten, verlangen en het verliezen van grip op het leven. Ze vindt het belangrijk om deze onderwerpen esthetisch vorm te geven en doet dat de laatste vijf jaar voornamelijk met borduurschilderijen. (www.jennyymker.com)

José van der Schoot (1960)
José studeerde onder meer aan de Berlijnse filmacademie en maakt sindsdien documentaires en speelfilms. Op dit moment woont en werkt ze in Berlijn en componeert daar voornamelijk filmmuziek.

In deze expositie toont ze schilderijen en collages. De menselijke pose, het theatrale gebaar van het ‘zijn’, zijn daarin terugkerende thema’s, vaak gerelateerd aan onderwerpen uit haar films. Ook zie je haar voorliefde voor barokke ronde en organische vormen terug. (www.josevanderschoot.com)

Dragan Despotovic (1964)
Dragan maakt collageobjecten en werken van hout- en metaalafval, ijzerdraad, touw, plastic, glas, zand, lijm, verf en meer. De afgelopen tien jaar liet hij zich voornamelijk inspireren door de Nederlandse architectuur. Hij benadert zijn werk meer bouwkundig, dan kunstzinnig.

De afgelopen jaren exposeerde Dragan in diverse Europese landen; 30 zelfstandige exposities, en meer dan 50 groepsexposities. Zijn werken bevinden zich in collecties van diverse musea en in particuliere verzamelingen in Europa, Zuid-Amerika en Canada. (www.despotart.nl)

Peter van Houten (1951)
Peter is beeldend kunstenaar en, sinds de jaren '90, onafhankelijk filmmaker. Hij studeerde schilderkunst aan de Academie St. Joost in Breda en volgde daarna nog opleidingen aan de academies van Tilburg en Antwerpen. In 2001 ging in Rotterdam zijn eerste speelfilm The Exposition of Anna Zharkov in première. Hij maakt zowel korte als lange films en creatieve documentaires. (www.anna-zharkov-film.com)

Sattva Leehvi Brown (1951)
In 1970 maakte Alexander Korsmit (alias Sattva Leehvi Brown) zijn eerste foto’s. In hetzelfde jaar begon hij zijn studie fotografie. In 1975 verhuisde hij naar Amsterdam en studeerde daar Visuele Communicatie aan de Rijksakademie. In 1978 verhuisde hij naar Tilburg, waar hij sindsdien woont en werkt. (www.alexanderkorsmit.nl)

kunstenaars en de (kunst)wereld

Op 23 januari 2014 organiseerde bkkc een middag over de drijfveren en motieven van kunstenaars en de (kunst)wereld. Met o.a. Hester Alberdingk Thijm (directeur AkzoNobel Art Foundation) en Hanne Hagenaars (hoofdredacteur Mister Motley), Frans Ellenbroek (directeur Natuurmuseum Brabant) en Ron van de Water (Learnworks bv). Moderator: Alex de Vries.