terug naar projectoverzicht

expo | voltooid archief

project - kennis & dialoog

11 december 2014 t/m 8 februari 2015 | De tweede van drie exposities over de nalatenschap van kunstenaars, in het kader van het project archief voor de toekomst.

foto: Gerrit van Bakel

Wie of wat zorgt ervoor dat het ene werk met zorg wordt bewaard, en het andere niet van belang gevonden wordt en dus ‘weg’ mag of met minder zorg omringd hoeft te worden?  Moeten complete oeuvres worden bewaard, en zo ja, alleen de kunstwerken zelf, of ook andere contextuele informatie? Of zijn een paar goeie werken - topstukken of ensembles- wel voldoende om een naam en zijn of haar aandeel in de kunstgeschiedenis te duiden? Wie ontfermt zich over het werk en het bijbehorende archief als de maker zelf niet meer in leven is?
 
Deze expo toont het werk van vier makers die niet meer in leven zijn, maar waarvan het werk nog volop in de belangstelling staat:

Ad van Buuren (Breda, 1951 - 2014)
“We hebben eerst alles uit de kisten gehaald en gekeken of ze het deden. We hebben reparaties gedaan en foto’s gemaakt en toen alles weer terug in de kisten en naar Verbeke [de Verbeke Foundation, red.] gebracht. Daar was Ad steeds zelf bij betrokken, tot het echt niet meer ging.’’ (Gesprek met Johan Lubbers en Ada van der Heide ’s-Hertogenbosch, juni 2014)
 
Gerrit van Bakel (IJsselsteyn, 1943 – 1984)
“Mijn vader was echt een obsessief verzamelaar van alles. (…) We konden het ergens anders in een kippenschuur opslaan. Maar daar paste lang niet alles in. Dus we hebben gewoon een groot vuur gemaakt waar we dingen in vernietigd hebben. Ook half kapotte meubels.” (Gesprek met Michiel van Bakel, zoon van kunstenaar Gerrit van Bakel, Rotterdam, maart 2014)

Leon Adriaans (Helmond, 1944 – 2004)
“In eerste instantie was het allerbelangrijkste dat er een testament was. Leon had daarin zelf al aangegeven wat hij graag zou willen. En ook op zo’n manier dat het duidelijk was wat er moest gebeuren. Dat was een enorme steun. Dat betekende dat je meteen aan de slag kon.” (Sint-Michielsgestel, mei 2014)

Philippe Vandenberg (Gent, 1952 – 2009)
“We hebben alle tijd, dus willen we zeker niets overhaast doen. (…) We bereiden de humus voor waarmee door anderen verder kan gewerkt worden.”
(uit: Hilde Vraagt. Hilde Van Canneyt in gesprek met Hélène Vandenberghe, dochter kunstenaar Philippe Vandenberg. Brussel, 29 juli 2012)

praktische informatie

wanneer | 11 december 2014 t/m 8 februari 2015
waar | bkkc, spoorlaan 21 i-k, tilburg (routebeschrijving)
geopend | ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur en in het weekend van 13:00 tot 17:00 uur, gratis toegang

Let op: de tentoonstelling is gesloten voor publiek van donderdag 25 december 2014 tot en met vrijdag 2 januari 2015.

archief voor de toekomst

Voltooid archief maakt onderdeel uit van het project archief voor de toekomst. Hierin onderzoekt bkkc samen met Verbeke Foundation de problematiek rondom het behoud en beheer van oeuvres van hedendaagse beeldend kunstenaars. Het project geeft iedereen die beeldende kunst een warm hart toedraagt, zowel makers als genieters, meer inzicht in de dilemma’s die vaak onzichtbaar achter de schermen spelen, maar onmiskenbaar een stempel drukken op de totstandkoming van ons erfgoed voor de toekomst. 

4 exposities | 11 sept 2014 t/m oktober 2015 | bkkc (Tilburg) en Verbeke Foundation (Kemzeke, Belgie) 
symposium | 25 juni 2015 | Museum de Pont, Tilburg
publicatie | tijdens het symposium wordt een e-publicatie gepresenteerd met richtlijnen voor het beheer en behoud van kunstenaarsoeuvres