terug naar projectoverzicht

Centrumplan/stationsplein Heesch

project - verbinden

Het Oost-Brabantse dorp Heesch ondergaat een facelift: al in 2013 is herinrichting van het centrum gestart. In 2017 was het Stationsplein aan de beurt. De gemeente Bernheze nodigde Studio Blom & Moors uit om samen met het projectteam en in samenspraak met de kunstcommissie een ontwerp te maken. Het ontwerp moet aansluiten bij de al eerder ingezette kwaliteitsverbetering van het centrum. De rijke cultuurhistorie van Heesch en de landschappelijke elementen in het gebied zijn aanknopingspunten voor het ontwerp.

Beeld: ontwerp Blom & Moors

Het dorp Heesch ontstond vanaf de vroege Middeleeuwen op de route van 's-Hertogenbosch naar Grave. Door de komst van de tram van Oss naar Veghel aan het eind van de 19e eeuw en door de aanleg van de Rijksweg in de jaren dertig is het altijd een levendige plek geweest. Het Stationsplein van Heesch herinnert nu nog aan de tramhalte die er ooit lag. De kleine boerengemeenschap van Heesch zag in al die eeuwen veel mensen passeren en pauzeren - om bij te tanken, een hapje te eten, iets te drinken. Na aanleg van de A59 verviel de functie van de Rijksweg: plein met de naam ‘t Dorp vormt nu het centrum van Heesch. Functies die voorheen aan de Rijksweg lagen, liggen nu langs dit lint. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het tankstation en de bushaltes langs de Nistelrodeseweg.

Blom & Moors hebben mobiliteit en het leggen van verbindingen met vroeger en nu als uitgangspunt genomen voor hun kunstwerk, dat ze NDRWG noemen. Het ontwerp bestaat uit verschillende onderdelen:

NDRWG - Halte Stationsplein

De vernieuwde bushalte, die inmiddels op het Stationsplein staat, wordt getransformeerd tot een eigentijdse pleisterplaats. Er komt o.a. een stalen unit met een bijzonder vormgegeven informatieve kaart, waardoor bezoekers zich makkelijk kunnen oriënteren op routes en recreatieve mogelijkheden in de omgeving. Aan de andere kant van de kaart is een digitaal scherm, waarop een korte film te zien is. Meer over de film lees je onderaan deze pagina. 

Op de glazen wandpanelen van de bushalte komt de naam van het kunstwerk in grote, oranje letters te staan. Het is daardoor een herkenningspunt, een landmark. Tot slot is het ‘verblijf’ in en rond de halte plezieriger gemaakt doordat er onder meer een waterkraan (voor het bijvullen van flesjes) en wifi aan toegevoegd wordt. Studio Blom en Moors: “De halte wordt zo een spil in een recreatief wandel-en fietsnetwerk en transformeert tot een gastvrije afspreekplek, startpunt voor een wandeling of gezamenlijke fietstocht: alles helemaal van nu. De halte is niet langer alleen een vertrek- of aankomstpunt voor busreizigers, maar biedt ook verblijfskwaliteit aan passanten.”

NDRWG – Hub Het Dorp

Studio Blom & Moors maken een verbinding tussen Stationsplein en centrum door aan het centrale plein ‘t Dorp eveneens een hub in te richten. Qua functies lijkt het een beetje op de hierboven beschreven bushalte: er is een omgevingskaart, de hub fungeert als ontmoetingsplek en passanten kunnen er hun telefoon of (elektrische) fiets opladen. Door de verlichte letters op de unit is de hub ook ‘s nachts goed zichtbaar. 

NRDWG - De film

De korte film geeft kijkers een speelse historische blik op hoe het reizen er in Heesch
- en breder, in Brabant - aan toe ging. Deze zal gemaakt worden met behulp van historisch materiaal dat bij bewoners opgehaald wordt. Dorpsbewoners kunnen zo wezenlijk bijdragen aan de totstandkoming van het kunstwerk. Met de film willen Blom en Moors bovendien een blik op de toekomst van het reizen werpen,door middel van futuristische filmbeelden. Daarmee wordt de geschiedenis van mobiliteit in en om Heesch verbonden met de toekomst van mobiliteit wereldwijd.

meer weten over dit project? neem contact op met Netty van de Kamp