terug naar projectoverzicht

shadows of son heath

project - verbinden

In het monumentale totaal kunstwerk op de verzorgingsplaats Sonse Heide, aan de westzijde van de snelweg A50 ter hoogte van Son en Breugel, zijn de gebiedsinrichting en de informatievoorziening met elkaar gecombineerd.

foto: Isabelle Hennings Backer

De gebiedsinrichting van de nieuw aangelegde pleisterplaats is in nauwe samenspraak met het ontwerpteam van Rijkswaterstaat Noord-Brabant tot stand gekomen. Shadows of Son Heath is een totaalkunstwerk, waarin tanken, parkeren, rusten en het verkrijgen van informatie over de omgeving zijn geïntegreerd.

ontwerp

Marcel Smink heeft een landschappelijk ontwerp gemaakt. Het ontwerp houdt rekening met de zichtlijnen van het door de A50 doorsneden gebied. Een driehonderd meter lang stalen talud vormt de drager van het werk. Het kunstwerk bestaat uit een berceau waarop hop, blauwe regen, valse wingerd en kamperfoelie groeien. Door deze begroeiingen verandert de voetgangerszone – waar mensen kunnen rusten en ontspannen – door de seizoenen heen  van uiterlijk.

screaming eagles

Aan de uiteinden van de berceau verwijzen twee adelaarsvormen naar de "Screaming Eagles", de bijnaam van de 101e Airborne Division. Zij waren in 1944 betrokken bij de luchtlandingen van operatie Market Garden en bij de bevrijding van de streek. De suggestie van het parachutedoek over de adelaar verwijst naar de tijd die voorbijgaat en zowel parachutisten als automobilisten tot schimmen maakt.

picknicken

Onder de loofgang zijn een aantal banken en picknicktafels geplaatst waarop iconen en teksten staan afgedrukt. Deze verwijzen naar een aantal voor deze streek kenmerkende cultuurhistorische en landschappelijke bijzonderheden. Ieder thema heeft een eigen kleur. Dit ontwerp is in samenwerking met grafisch ontwerper Pier Taylor gemaakt.

rol bkkc

bkkc is als adviseur bij het project betrokken en heeft de selectie van de kunstenaars en het realiseren van het project begeleid.

Shadows of Son Heath is onderdeel van het project Kunst aan de A50.

Meer weten over dit project en kunst aan de A50? Neem contact op met Netty van de Kamp

013-7508426n.vandekamp@bkkc.nl